Hirdetés
Filmklub: Egri csillagok.

Könyv vagy film?

fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.11.12. 11:09

Villányi Dániel filmkritikus, forgatókönyv író volt Kaszás Kornél vendége a Győr+ Rádióban, az Egri csillagok film második részének vetítése kapcsán. A mozit november 12-én 19.30-tól mutatjuk be a Győr+ Televízióban.

Hirdetés

Bírod az Egri csillagokat?

Nekem az Egri csillagok életmeghatározó élmény, ez volt az első könyv, amit öt évesen elolvastam, aztán évente legalább egyszer újra elővettem.

Mitől lett nálad fókusz ez e könyv?

Édesapám adta először a kezembe, nagyon megtetszett. Jó a sztorija, rendkívül olvasmányos, jól befogadható, izgalmas. Annyira a kedvencem volt, hogy amikor az öcsém megszületett és a Gergely nevet kapta, akkor én azt gondoltam, nekem kellett volna Gergőnek lennem, Bornemissza miatt. Azóta már megbékéltem…

2005-ben az év könyvének választották. Mi lehetett a titka?

Valószínűleg ez az a kötelező olvasmány, amit nem nyűg elolvasni, maximum a vastagsága okozhat gondot, de aki elkezdi olvasni, azt viszi a lendület. Ez egy nagyon szerethető könyv.

1968-ban mutatták be a filmet. Te mit kaptál a mozitól, a könyvhöz képest?

Mindig más a kettő, ezért nem is szoktam összehasonlítani. Nyilván nem lehet a komplett sztorit filmre vinni, csak bizonyos szálakat. Aztán az ember fejében van egy karakter, ami a filmben egy teljesen más karakter értelmezést kaphat. Az is nagy különbség, hogy a filmváltozat egyfajta értelmezése a sztorinak, van amit jobban kidomborít, van amelyik karaktert jobban kiemel a forgatókönyvíró, a rendező. A könyvnek könnyebb dolga van elmondani a történetet, bemuttni a szereplők jellemét.

A könyv miatt lehetett ekkora sikere a filmnek?

Szerintem igen, a regény népszerűsége sokat segített. Amikor megjelent a mozikban, ez akkoriban olyan jelentőségű lehetett mint most egy Marvel, vagy egy Star Wars film bemutatója. A kor szuperprodukciója volt.

Kell hozzá történelmi ismeret is, szerinted is?

A film készítői arra számítottak, arra hagyatkoztak, hogy a nézők, már olvasták a regényt, ezért kevesebb energiát kellett az értelmezésre fordítani.

Milyen lehetett a forgatás?

Mai költségvetésre átírva, több milliárdba kerülne egy ilyen nagyszabású kalandfilm. Statisztáknak kivezényelték a kiskatonákat, nekik nem kellett fizetni. Akkoriban a filmgyár alkalmazásában állt az egész filmesszakma, tehát nem kaptak napidíjat, gázsit, hiszen az volt a főállásuk. Ezért nehezen átszámolható mai viszonyokra.

Számodra mi a legjobb ebben a filmben?

Amit én nagyon szeretek benne Sinkovits Imre Dobója, a tökéletes színész a tökéletes szerepre. Ami pedig máig lenyűgöz, az az ostrom. 2021-ben is ugyanolyan látványos, mint 53 évvel ezelőtt, a mai eszközökkel is nehéz lenne jobban megcsinálni. Látványos, gigantikus történelmi összecsapást mesél el.

Mit javasolsz, előbb olvassuk el a regényt, vagy előbb nézzük meg a filmet?

Nem hiszem, hogy van olyan, hogy túl korán olvassa el a gyerek, én is öt évesen olvastam de erre nincs jó recept. Mindkét szempontból izgalmas tud lenni a dolog.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
Hirdetés