Hirdetés
Az utca hírmondójára, Szilágyi Istvánra, Pityi bácsira emlékezünk

Keménykalap és krumpliorr

fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.10.08. 11:34

A Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági mozit tűzte műsorára pénteken 19.30-tól a Győrplusz Filmklub. Lópici Gáspár - a rajongásig szeretett győri színművészről, Szilágyi Istvánról, Pityi bácsiról emlékezett meg Farkas Mónika a Győr+ Rádió műsorában. Kollégánk Az epizódkirály – színészportré Szilágyi Istvánról című film rendezőjével, Fábián Györggyel beszélgetett.

Hirdetés

A portréfilm 2015-ben készült, amely bemutatja Pityi bácsi életet, pályáját, azt a sorsot, ami méltatlanul és tragikusan ért véget 2020. május 3-án.

A Bartók Béla úti színészháznál várta a stáb Pityi bácsit, aki szürke, kopottas kabátjában, kopottas sáljában, sildes sapkájában meg is jelent az ajtóban. Szinte szánalomra méltónak találtam, azt éreztem, ezt az embert segíteni kellene. Beült a kocsiba, de nem mondhatni, hogy szószátyár lett volna, nem volt az a sztorizós típusú színész. Aztán szép lassan megismertük az életét és arra gondoltam, hogy nem szánni kell őt, hanem irigyelni. Ő ugyanis megélt minden olyan dolgot, amire vágyott. Gyomaendrődről, paraszti sorból indult, ahol ő arra volt kijelölve, hogy ott traktoros legyen, és mégsem ez lett az ő útja, hanem sokkal színesebb. Ő nem akart soha több lenni, mint ami volt, csak a saját létét akarta megélni. A sors azonban nagyon sok mindent elé lökött.

Hirdetés

Epizódkirály volt. Vajon miért nem kapott főszerepet?

Közel kétszáz filmben játszott, nem tudom, miért nem bíztak rá főszerepet a rendezők, talán a vékony vállai nem bírták volna el, vagy nem volt olyan karakter.

Vágyott ő főszerepre?

Nem tudott mondani olyan főszerepet, amit szeretett volna eljátszani. Ő az az alkat volt, hogy ha elé raktak valamit, arra azt mondta jó, nem mondott nemet semmire.

A Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárja hozta meg számára a népszerűséget, az ismertséget.

A Lópici Gáspárra nagyon büszke volt, imádta, szerette. Megállították az utcán a gyerekek és ő nagyon büszke volt rá, hogy felismerték az embereket. Neki főnyeremény volt ez a lehetőség. Szakmai minőségben is nagyon sokra tartotta ezt a szerepet. Valamitől ő nagyon közel került az emberekhez.

Aki pénteken este lemarad a filmről, az október 17-én vasárnap 16 órától nézheti meg a Győr+ Televízióban.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg:

Kapcsolódó témák: #filmklub | #Szilágyi István |
likeold
a fb oldalunkat