Hirdetés
Makrancos hölgy

Karády Katalin és Jávor Pál a főszerepben

Földvári Gabriella
2021.12.13. 09:16

Jávor Pállal és Karády Katalinnal a főszerepben 1943-ban készült fekete-fehér magyar film Makrancos hölgy címmel, Martonffy Emil rendezésében és Eisemann Mihály zenéjével. A mozit december 17-én 19.30-tól vetítjük a Győrplusz Filmklubban.

Hirdetés

Shakespeare korai komédiájának nem sok köze van a 1940-es években játszódó Makrancos hölgyhöz, leginkább csak ötletet merít belőle, ugyanúgy, mint a Jámbor Pált alakító Jávor Pál a Shakespeare-kötetből, amikor Katát akarja megszelídíteni.

Érdekesség, hogy 1943-ban három Makrancos hölgy-feldolgozás is készült: a Házassággal kezdődik, a Makacs Kata és a Makrancos hölgy. Utóbbiban olyan utalások vannak az eredeti műre, mint a film kezdő jelenetében egy könyvesbolt kirakatában feltűnő Makrancos hölgy egy nyomtatott példánya. Ezenkívül a film során több ízben megjelennek Shakespeare-től vett idézetek a szereplők dialógusaiban.


A történet szerint Benedek Pálma, a gazdag gyáros elkényeztetett lánykája mellett az élet maga a pokol. Az egész ház, a teljes személyzet menekül előle, még az apja is alig várja, hogy valahogy megszabaduljon tőle. A szabadulást egy megfelelő vő jelenthetné, aki a szép hozománnyal együtt végre elvinné valahova, lehetőleg minél messzebb. De még a makacs kérők is lelépnek, mihelyt közelebbről megismerik az amúgy mutatós leányzót. Egy napon a véletlen összehozza egy Jámbor Pál nevezetű úriemberrel, akinek megtetszik a szilaj lány.

Aki pénteken este lemarad a moziról, az december 26-án vasárnap 16 órától megnézheti a Győr+ Televízióban.

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
Hirdetés