Hirdetés
Hörömpő cirkusz, világszám!

Jön Bagaméri és Lópici Gáspár!

fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.10.04. 08:54

„Itt van, megjött Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri!” – Ki ne emlékezne erre a legendás mondatra? Jó hír a filmrajongóknak, hogy október 8-án 19.30-tól a Győrplusz Filmklub is műsorára tűzi az ifjúsági mozit a Győr+ Televízióban.

Hirdetés

Bagaméri, az elátkozott fagylaltos, Lópici Gáspár, az utca hírmondója, a Vadliba őrs újra feltűnnek a képernyőn. A Keménykalap és krumpliorr Csukás István regénye, melyet felkérésre forgatókönyvé dolgozott át. Az alapötlet egy gyerekkori emlékét idézte, szülővárosában, Kisújszálláson valóban élt egy Bagaméri nevű fagylaltos.

Bácskai Lauró István készített belőle négyrészes sorozatot a televízió számára, melyet 1974-ben mutattak be, majd 4 évvel később egy másfél órás moziverzióra vágták össze. A filmet több mint tíz országban mutatták be, 1975-ben a hollywoodi X. Televíziós Fesztiválon megkapta a fesztivál nagydíját és Az év legjobb gyermekfilmje címet is.

Hirdetés

Bagaméri szerepére eredetileg Major Tamást kérték fel, aki nem akart gyerekfilmben játszani, így kapta meg a lehetőséget Alfonzó (Markos József). Fiatalon táncosként és artistaként bejárta egész Európát és Ázsiát, dolgozott Vittorio De Sica és Jacques Tati mellett, később pedig saját televíziós show-műsora volt. A film végén egy cirkuszi előadást is láthatunk tőle.

A mozi operatőre a későbbi városvédő, Ráday Mihály volt, szerepet kapott az édesapja, Ráday Imre (ő volt a gyerekorvos). A stábnak nem tetszett a Lópici Gáspár név, meg akarták változtatni, de Szilágyi István meggyőzte a rendezőt, hogy maradhasson Lópici. Pityi bácsit tragikus haláláig így emlegették.

A történet szerint a Vadliba őrs tagjai elhatározzák, hogy cirkuszt szerveznek beteg osztálytársnőjüknek. Szereznek egy oroszlánplakátot és ehhez valódi oroszlánbőgést vesznek fel az állatkertben. Ez idő alatt több kis majomnak nyoma vész. Az őrs tagjai szövetkeznek az ellopott kismajmok felkutatására. Azonban minduntalan keresztezi útjukat az elátkozott fagylaltos, Bagaméri.

A mozit október 17-én vasárnap 16 órától nézhetik újra.

Kapcsolódó témák: #filmklub |
likeold
a fb oldalunkat