Hirdetés
Győrplusz Filmklub

Isten hozta, őrnagy úr!

Földvári Gabriella
2021.06.28. 09:00

A film Örkény István Tóték című kisregényéből készült, az író saját elmondása szerint egy éjszaka az elejétől a végéig megálmodta a történetet. A mozit Fábri Zoltán rendezte, a főszerepekben pedig olyan színészóriásokat láthatunk, mint Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Fónay Márta, Venczel Vera.

Hirdetés

A film egy mátrai kis faluban játszódik a második világháború idején. A tűzoltóparancsnok fia levelet ír szüleinek, mert idegösszeomlás szélén álló parancsnoka szívesen elmenne hozzájuk szabadságra, hogy egy kissé kipihenje magát. Tóték, akik azt remélik, hogy a fronton levő fiuk sorsa jobbra fordul majd, ha az álmatlanságban szenvedő őrnagy minden szeszélyét teljesítik, önfeláldozóan igyekeznek a kedvébe járni.

A forgatás Szarvaskőn volt, a helyszínt az egri születésű operatőr, Illés György találta. Tóték házát egy udvarban építették fel, az épületet a forgatás után el is bontották. A helyiek közül többen statisztáltak, illetve a Tóték kertjében felhalmozott dobozokat is segítettek hajtogatni. Szarvaskő ma is őrzi a forgatás emlékét, a község holnapján térkép jelöli az egyes jelenetek helyszíneit.

Hirdetés

Bár az Isten hozta, őrnagy úr! korabeli fogadtatása nem volt egyöntetűen pozitív, és ma sem sorolják Fábri Zoltán legjobb rendezései közé, a film népszerűsége máig töretlen. A bemutató idején több mint 700 ezren váltottak rá jegyet. Az eredeti műből rádiójáték, de még opera is készült, valamint a színházak is gyakorta műsorukra tűzik.

A Győrplusz Filmklubban, a Győr+ Televízióban július 2-án 19.30-kor vetítjük, ismétlése július 9-én 16 órakor lesz.

A kultikus filmről Farkas Mónika Lengyel Sándor operatőr kollégánkat kérdezte a Győr+ Este csütörtöki műsorában.

Kapcsolódó témák: #filmklub |
likeold
a fb oldalunkat