Hirdetés
Nyolcvan éve a hagymát is hagymával

Hyppolit a lakáj

Földvári Gabriella
2021.04.12. 07:59

Örökzölddé vált mondatok, igazi békebeli világ, ahol a hagymát is hagymával eszik, és ahol minden körülmények között meg kell őrizni a látszatot. A magyar filmtörténet egyik legnagyobb közönségsikerét tűzte műsorára a Győrplusz Filmklub április 19-én 19 órától a Győr+ TV-ben.

Hirdetés

,,Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez. A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel” – a film szállóigéje, melyet Hyppolitnak, a lakájnak (Csortos Gyula) Schneider Mátyás (Kabos Gyula) mondott.

A történetet ezúttal nem is elevenítjük fel, hiszen mindenki ismeri azt, amikor Schneider Mátyásnak végképp elege lesz Hyppolitból. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a mozi a magyar filmtörténet második hangos alkotása, hatalmas sikere pedig hozzájárult az új technika gyors elterjesztéséhez. A beállítások színpadiasnak tűnhetnek, mivel 1931-ben még nem volt szinkronizálás, bizonyos filmeket eleve párhuzamosan több nyelven forgattak. A Hyppolit a magyar mellett német változatban, más szereposztással is elkészült, de kevésbé lett népszerű, hiszen a film sikerének titka éppen a színészek egyéniségében rejlik.

Hirdetés

Íme, a parádés szereposztás: Schneiderné szerepében Haraszti Micit, Terkaként Fenyvessy Évát, Benedek úrként Jávor Pált láthatjuk. A színészek sok poént a helyszínen improvizáltak, ezek nem voltak benne az eredeti forgatókönyvben. Kabos a némafilmek után ebben a moziban próbálhatta ki magát először, majd az 1930-as évek második felében az erősödő antiszemitizmus miatt elhagyta az országot, csakúgy, mint a film rendezője, Székely István, ő is az Egyesült Államokba emigrált.

A forgatókönyvet Zágon István vígjátéka alapján Nóti Károly írta, operatőre Eiben István, zeneszerzője Eisemann Mihály. A Hyppolit, a lakáj a mai napig a magyar film egyik legismertebb és legtöbbet vetített alapdarabja, aki a pénteki vetítésről lemarad, újranézheti április 25-én 16 órától.

likeold
a fb oldalunkat