Hirdetés
Újabb kultmozi a Győrplusz Filmklubban

Húszéves a Moszkva tér

Fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.06.07. 09:24

A Moszkva tér Török Ferenc vizsgafilmje, a hazai rendszerváltás és a korszak Budapestjének emblematikus filmes lenyomata, az ezredforduló egyik legnagyobb sikere és ma már kultikus mozija. A felnőtté válást bemutató filmet június 11-én 21 órától vetítjük a Győrplusz Filmklubban, a Győr+ Televízióban.

Hirdetés

Török Ferenc a saját emlékeit írta a forgatókönyvbe, amelyből nem szerzői, hanem zsánerfilmet rendezett, hitelesen ábrázolta a rendszerváltó évek akkori 18 éveseit. A filmet autentikus helyszíneken forgatták, többek között a címadó téren, az azóta bezárt Pajtás Étteremben vagy a rendező egykori iskolájában, a Rákóczi-gimnáziumban.

A fontos ’89-es történelmi eseményeket, Nagy Imre újratemetését, Kádár János halálát a rendező archív híradók felhasználásával idézi fel. A filmben látható vonatjegy-hamisítás és az érettségi tételek körüli balhék pedig a valóságban is megtörténtek.

Hirdetés

A történet szerint 1989 tavaszát írunk, az ország változások előtt áll. Petya érettségire készül, most ünnepli 18. születésnapját. Barátaival a Moszkva téren találkoznak, hogy bulicímeket szerezzenek, majd buliról bulira járnak, végül hajnalban újra a Moszkva téren vannak egy reggeli hamburgerre, és hazamennek. A ballagást kaotikus érettségi követi. Az 1945 utáni történelemtételeket eltörölték, a magyart pedig Rojál apja megszerezte.

A film máig érvényes dolgokat mond a felnőtté válásról, a rendszerváltásról, és ez azért nem veszíthet az érvényességéből, mert képes minden korban azt üzenni a fiataloknak: mindent értek és ismerlek téged.

Szereplők: Karalyos Gábor (Petya), Balla Eszter (Zsófi), Szabó Simon (Rojál), Csatlós Vilmos (Kigler), Réthelyi András (Csömör), Jávor Bence (Ságodi), Kovács Zsolt (osztályfőnök), Béres Ilona (igazgatónő), Pápai Erzsi (Petya nagymamája), Csuja Imre (Kigler édesapja).

A filmet június 20-án 21 órától ismételjük meg.

Kapcsolódó témák: #filmklub |
likeold
a fb oldalunkat