Hirdetés
Vicuska, Gergő és Eger várának ostroma

Hol terem a magyar vitéz?

Fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.11.01. 10:00

Fájón aktuális filmet tűzött műsorára a Győr+ Filmklub. Az Egri csillagok feledhetetlen Vicuskája, azaz Venczel Vera a napokban, 73 évesen hunyt el. Gárdonyi Géza 1899-ben írt regénye alapján Várkonyi Zoltán 1968-ban készített monumentális filmalkotást a kor legnagyobb magyar színészeinek a főszereplésével Egri csillagok címmel.

Hirdetés

A film Eger várának 1552-es ostromát mutatja be egy szerelmi történetbe ágyazva. A történet szerint a gyermek Bornemissza Gergelyt és Cecey Évát elrabolja a Jumurdzsák (Bárdy György) vezetésével portyázó török csapat. A gyermekek éjjel megszöknek, elkötve Jumurdzsák lovát, nyeregtáskájában egy értékes talizmánnal. Több év elteltével a budai várban Gergely már Török Bálint vitézei között él. Éva pedig Izabella királyné udvarhölgyeként.

A filmben a kor legnagyobb színészei szerepelnek: Sinkovits Imrétől Bárdy Györgyön, Gobbi Hildán, Major Tamáson és Latinovits Zoltánon át Ruttkai Éváig, Bessenyei Ferencig, Agárdi Gáborig és Zenthe Ferencig.
A forgatás több mint másfél évig tartott. A vár ostromának tömegjeleneteit Pilisborosjenő határában vették fel, ahol felépítették az egri vár másolatát Vayer Tamás díszlettervező, grafikus és Szász Endre festőművész látványtervei alapján.
Az ostromló török sereget a Magyar Honvédségtől kivezényelt ötezer sorkatona alakította. A tengerparti epizódot a Balatonnál és Bulgáriában, a Fekete-tenger partján rögzítették.

Az Egri csillagok 1. részét Venczel Verával november 5-én 19 órától nézhetik meg a Győr+ Televízióban, ismétlése november 14-én 16 órától lesz.

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
Hirdetés