Hirdetés
Karády Katalin első filmje

Halálos tavasz

Földvári Gabriella
2021.04.05. 08:32

Újabb klasszikus magyar alkotással, a Halálos tavasz című mozival folytatódik a Győrplusz Filmklub. A drámát április 9-én 19.30-tól vetítjük a Győr+ Televízióban, aki lemarad, az április 18-án 16 órától nézheti meg.

Hirdetés

A film különlegességét az adja, hogy újszerű volt a témaválasztása, a jelenetek fülledt erotikája, a házasságon kívüli nemi élet és az öngyilkosság kérdései korábban nem jelenhettek meg a vásznon. Ezért is tartják a Halálos tavaszt a magyar film noir egyik kiemelkedő darabjának.

A Jávor Pál és Karády Katalin főszereplésével 1939-ben készült film rendezője Kalmár László. Zilahy Lajos 1922-ben, 31 évesen, nyolc nap alatt írta meg a film alapjául szolgáló regényt. A könyv sztárírót csinált belőle, a film pedig megteremtette Karády Katalin kultuszát. Karádynak ez volt az első filmje, amely nagyban hozzájárult későbbi legendájához.

Hirdetés

A Halálos tavaszt 1939 decemberében mutatták be, és nagy siker lett. Az operatőr Makay Árpád, a zeneszerző Polgár Tibor, akinek nevéhez a két világháború közötti időben számos sláger fűződik. Az Ez lett a vesztünk című dal szövegét Nadányi Zoltán költő jegyezte. A mozit külföldön is forgalmazták, azonban az olasz közönség számára az öngyilkosság helyett egy boldog véggel záródó verziót forgattak.

A történet szerint dr. Egry Iván (Jávor Pál) revolverével öngyilkosságot követ el egy hotelszobában. A visszaemlékezésben Iván megismerkedik Ralben Edit (Karády Katalin) úrilánnyal, akivel szerelmi viszonyba bonyolódnak. Iván szeretné feleségül venni Editet, de addig is egy titkos, budai bérleményben találkoznak.

Az elővigyázatosságra azért van szükség, mert Edit Ahrenberg gróf (Kamarás Gyula) jegyese. Bár a kedves és tisztességes Nagy Józsa (Szörényi Éva) megfelelő feleség lehetne Iván számára, őt mégis fogva tartja a másik nő iránt érzett szenvedélye. A férfi nem tud választani a két nő között, és kilátástalanságában úgy dönt, eldobja magától életet.

likeold
a fb oldalunkat