Hirdetés
Érdekes történet, felejthetetlen alakításokkal

Győrplusz Filmklub: A kölcsönkért kastély

Földvári Gabriella
2022.02.21. 09:25

A Koltay és a Gruber család életének részletébe kapunk bepillantást az 1937-es romantikus vígjátékban. A filmben felejthetetlen alakítást nyújtott Kabos Gyula, Tolnay Klári, Turay Ida és Ráday Imre.

Hirdetés

A forgatókönyv szerint Gruber Menyhért (Kabos Gyula), a vagyonos tengerentúli rokon megérkezik szülőföldjére, Magyarországra. Mivel jól ismeri népes családja természetét, lányával, Maryvel (Tolnay Klári) már korábban leszáll a vonatról, és elhíreszteli, hogy teljesen elszegényedve tért haza. Közben Koltay Bálint (Ráday Imre) terve az, hogy elcsábítja Maryt és megszerzi a hozományt. A fiatalok azonban egymásba szeretnek.

Ebben a filmben hangzik el először a később sokak által előadott „Nem tudom, az életemet hol rontottam én el, gyógyítgatom a szívemet a cigányzenével” kezdetű nóta, amelynek Kellér Dezső volt a szövegírója és Sándor Jenő a zeneszerzője.

Hirdetés

Turay Idához köthető a film egyik legendássá vált poénja. Kató, amikor megkérdezi az édesanyja, hova megy, azt mondja, hogy levegőzni. Mire az anya rávágja, hogy biztosan a lódoktorral fog találkozni, nem levegőzni megy. Turay Ida ezt feleli: „Ugyan mama. Tudod, hogy ő az én számomra csak levegő.”

A filmet február 25-én 19.30-tól vetítjük a Győr+ Televízió műsorán, ismétlése március 6-án 16 órakor lesz.

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
likeold
a fb oldalunkat