Hirdetés
Színtiszta szórakozás, régi kedvencekkel

Győrplusz Filmklub: 2×2 néha 5

Földvári Gabriella
2021.03.08. 08:59

A „Kétszer kettő néha öt, nem csalás, nem ámítás, de valóban sokszor hibás a számítás” kezdetű sláger eredetileg Fényes Szabolcs zenéje, egy film betétdala, mégpedig az 1954-ben készült 2 x 2 néha 5 című magyar romantikus mozié.

Hirdetés

A 2×2 néha öt című filmet tűzte műsorára másodikként a Győrplusz Filmklub, melyet a Győr+ Televízióban március 12-én pénteken 19.30-tól, az ismétlését március 21-én vasárnap 16 órakor láthatják a régi, magyar filmek rajongói.

A 2 x2 néha ötöt a sport, a kabarétréfa, a fantasztikus szereposztás valamint Fényes Szabolcs fülbemászó slágerei tették az egyik legnépszerűbb filmmé, így a címadó dal, a Túl szép, a Mint a szélvész száll repülőnk és a Ne tétovázz tovább nóták. Korabeli híradások szerint a nézők szinte szétverték a mozipénztárakat a film bemutatójakor.

Hirdetés

A rákosi-korszak által meghirdetett békeharc a fiatalok ideológiai nevelésén túl igyekezett a fizikai állóképesség és alkalmasság növelését a sport támogatásával is megvalósítani. Ennek érdekben különböző szervezeteket hoztak létre, mint a Munkára, harcra kész mozgalmat, majd a Magyar Honvédelmi Szövetséget. Abban az időben a fiatalok sportos nevelését leghatásosabban a média, a mozi szolgálta. Ilyen elv alapján készült ez a film is. Igaz, ebben a történetben több a sport, mint az ideológiai. Már a történet első kockáinál sejthetjük a boldog befejezést, de ez nem baj, – hiszen valójában film-operettet látunk.

A történet szerint Kerekes András aranykoszorús sportrepülő esti egyetemre jár. A Műszaki Egyetemen folytat tanulmányokat. Amikor magabiztosan, sikerei teljes tudatában vizsgázni megy, a tanársegéd, dr. Tóth megbuktatja az anyagból a tájékozatlan diákot. A dolog azért kellemetlen, mert Kerekesnek, a tanársegéddel, Tóth Pannával hamarosan máshol és másként is találkoznia kell. Néhány nap múlva a repülőnapon a résztvevők között kisorsolnak egy sétarepülést. Ennek nyertese épp Tóth Panna, aki még sohasem ült repülőgépen. Andrásnak sétarepülésre kell vinnie őt. Szerelembe esnek, majd különféle megpróbáltatások várnak rájuk, de nem titok, végül a film happy enddel zárul.

A főbb szerepekben Zenthe Ferenc, a hódító pilóta, Ferrari Violetta, a szerelemtől kiviruló matematikusnő, Kállai Ferenc, a tétova udvarló, mellett láthatjuk többek között Kazal Lászlót, Gyurkovics Zsuzsát, Makláry Zoltánt, Kiss Manyit.

A film legtöbb felvétele a budapesti Hármashatárhegyi repülőtéren készült, önmagában is sporttörténeti jelentőségű. A film elején a Ferihegy 1. látható, a film végén, a cselekmény középpontját jelentő Sárgarigó a dunakeszi repülőtérről emelkedik fel. A VÉGE feliratot pedig a repülőgépek alakzat-repülése jeleníti meg.

Érdekesség, hogy a Túl szép című dalt tánc közben Ferrari Violetta énekli, a zenés szórakozóhelyen Záray Márta, a film zárójelenetében pedig Zenthe Ferenc és Ferrari Violetta helyett Vámosi János és Vass Éva (playback) énekelnek duettet.

A filmet Révész György (1927-2003) rendezte, akinek ez volt az első önálló alkotása. A mozit eredetileg Bán Frigyes rendező kezdte el forgatni, Vass Éva főszereplésével, de a korabeli filmpolitika mindkettőjüket  “leváltotta” – így fejezhette be a filmet Révész. Később ő rendezte a Rokonok, az Egy szerelem három éjszakájaAz oroszlán ugrani készül, az Utazás a koponyám körül, és A Pendragon legenda című mozit.

A filmet 2011-ben a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet digitálisan felújította.

forrás: Wikipédia, Magyar Nemzeti Filmarchívum

fotó: Magyar Nemzeti Filmarchívum

likeold
a fb oldalunkat