Hirdetés
Repülünk a mesék kocsiján

Glamúrvígjáték: Meseautó

filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.05.17. 10:06

A Meseautó a békebeli magyar filmgyártás egyik klasszikusa, Gaál Bélától. Bemutatásakor, 1934-ben ez volt a legnagyobb siker, Kabos Gyula felejthetetlen alakításával beírta nevét a filmtörténetbe.

Hirdetés

A Győrplusz Filmklub május 21-én 19.30-tól tűzte műsorára a Meseautó című magyar filmet, melyet a Győr+ Televízióban mutatunk be.

Valószínűleg a humoros szerelmei történetet mindenki ismeri Kovács Veráról és Szűcs vezérigazgató úrról. Gaál Béla jó érzékkel ültette át a hollywoodi megoldásokat a magyar közegbe, alkalmazta a máshol már bevált recepteket. A film főszerepét Perczel Zita, a kor leggyönyörűbb magyar színésznője, és Törzs Jenő kapta, a mellékszerepekben Kabos Gyulát, Gombaszögi Ellát, Herczeg Jenőt, Berky Lilit és Gózon Gyulát láthatjuk.

Hirdetés

Perczel Zitát Gaál fedezte fel a film számára, aki csak négy évig dolgozott itthon, azonban a Meseautó naivájaként beírta a nevét a magyar filmtörténetbe. A kisembert – mint a korszak szinte valamennyi filmjében – Kabos Gyula alakítja, aki a nézők gondolatait, vágyait vitte a vászonra, a kor tipikus hőse lett.

Érdekesség, hogy a filmben szereplő meseautó a Horch 780-as, öt méter hosszú kabrió báró Dániel Tibor tulajdonában volt, aki csak a forgatás idejére adta kölcsön a luxusautót, amely után a fél ország sóvárgott. A báró ezt könnyedén megtehette, hiszen számtalan luxuskocsi állt a garázsában.

A film egy részét Lillafüreden forgatták 1934 nyarán, ahol a színészek olyan jól érezték magukat, hogy a forgatás idejét meg kellett hosszabbítani. A szereplők a Palotaszálló melletti Zöldfa panzióban laktak hat héten át.

A mozi sikerét az is mutatja, hogy 1934–39 között még 75 ilyen meseautó sémájú vígjáték készült a magyar filmgyárakban, amelyek többsége mind meseszövésben, mind színészválasztásban ezt a sikert másolta. 

A Meseautó felújított változatát május 21-én 19.30-tól, az ismétlést 30-án 16 órától láthatják a Győr+ Televízióban.

likeold
a fb oldalunkat