Hirdetés

Csárdáskirálynő

Fotó: filmarchiv.hu
Földvári Gabriella
2022.01.17. 09:33

Edvinnek nevelőanyja, Marie-Louise Stázi grófnőt szánja jövendőbelijéül, nem törődve azzal, hogy ő az Orfeum „csárdáskirálynőjét”, Szilviát imádja. Az eljegyzésen váratlanul megjelenik Szilvia és Bóni gróf is, mint „házasok”. A Csárdáskirálynőt január 21-én 19:30-tól vetítjük a Győr+ Filmklubban.

Hirdetés

Kálmán Imre világhírű operettjéből 1971-ben filmet forgattak Szinetár Miklós rendezésében, magyar–NSZK koprodukcióban. Az alkotók odafigyeltek a korhűségre, így Pannonhalmáról is érkeztek festmények, például Ferenc József portréja, vagy Veszprémből Erzsébet királyné intarziás szalongarnitúrája, a külső felvételeket pedig a tóalmási kastélyban vették fel.

A koprodukció miatt az angol verziót egy más típusú géppel kellett rögzíteni, mint a hazait, a színészekkel pedig magyarul, angolul és németül is felvették a jeleneteket. A mozi végül különlegesre sikerült, a külföldi szereplők angolul beszéltek és énekeltek, a prózai szövegüket magyar színészek szinkronizálták, a dalszövegeket feliratozták. A magyar szereplők prózában angolul mozgatták a szájukat, és magyarra szinkronizálták saját magukat, viszont magyarul énekeltek, így aztán ha külföldi partnerük volt az adott helyzetben, a duett kétnyelvűvé vált.

Hirdetés

Psota Irén, Mensáros László, Latinovits Zoltán, Huszti Péter és Németh Sándor mellett Anna Moff, René Kolló és Dagmar Koller a film szereplői.

Kapcsolódó témák: #Csárdáskirálynő | #Győrplusz Filmklub |
likeold
a fb oldalunkat