Bunyó Madonnáért

Győr+
2023.11.16. 08:32

A Győrplusz Filmklub következő gyöngyszeme az Ötvös Csöpi-filmek első része, alapdarabja, amely Bujtor novellájának filmre írásából született, s mely hatalmas közönségsikert aratott bemutatásakor.

Könnyű, mosolyogtató és kacagtató, igazi magyar krimi-akcióvígjáték 1980-ból, fergeteges szereplőgárdával: Kern András, Bánhidi László, Kovács István, Kállai Ferenc, Gór-Nagy Mária, Zenthe Ferenc, Hernádi Judit, Benkő Péter.

Bánhidi László (mindenki Matula bácsija) a magyar filmipar egyik korszakos zsenije, hihetetlen karakterszínész, aki ebben a filmben is profi. Bujtor adja magát és hozza az azóta is sokak által imádott figurát… Kern pedig zseniálisan aládolgozik.

A történet szerint a Tihanyi Apátságból ellopják a Pogány Madonnát, az aranyszobrot, mely Déméter istennőt ábrázolja. A rendőrség azonnal lázas nyomozásba kezd. A tettesek azonban semmitől, még a gyilkosságtól sem riadnak vissza. S mivel profik, nyomot sem igen hagynak maguk után. Kardos doktor, a fiatal, ambiciózus, ám gyakran bálfácán rendőrtiszt arra kényszerül, hogy a kemény öklű igazságosztó és minden hájjal megkent, de nyomozóként igencsak sikeres Csöpi, azaz Ötvös hadnagy segítségét kérje…

A szoborról, a Pogány Madonnáról érdemes tudni, hogy egy kitalált műtárgy volt, amelyet gipszből alkottak. Telegdy István olimpikon vitorlázó felesége, Telegdy Maryll régész-történész tervei alapján készült a filmgyárban, 3 példányban. Azt, amelyik a filmben szerepelt, aranyfestékkel vonták be. Az egyik Ormos Ferencnél található, aki a film technikai rendezője és berendezője volt. A másik (az arannyal színezett) harminc éven át a balatonföldvári Holovits György vitorlázóé volt, aki egy verseny fődíjaként nyerte el a film után, később pedig Bujtor István özvegyének ajándékozta. Ma az apátság jelenlegi múzeumában található, külön vitrinben kapott helyet, mint egy valódi műkincs. Az apátságban pedig évente tartanak úgynevezett Pogány Madonna-túrákat. A harmadik Madonna szobor azonban sajnos eltűnt.

A mozifilmet 2011-ben digitálisan felújították. A munkálatokban részt vett a film operatőre, Hildebrand István is.

A Pogány Madonna c. filmet a Győrplusz Filmklub keretében a Győr+ Televízióban vetítjük november 18-án 19:30-kor. Ismétlés november 22-én és 26-án 19:30-kor.

Kapcsolódó témák: #filmklub | #Kultúra |