Hirdetés
Pénteken indul a Győrplusz Filmklub

Bujtor mozi: A Pogány Madonna

Fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.09.06. 12:05

A Pogány Madonnával indul az ősszel újratöltött Győrplusz Filmklub, pénteken este 19.30-kor a Győr+ Televízióban. Kezdetnek idén ősszel a Bujtor-életműből vetítünk négy alapdarabot: A Pogány Madonnát, a Csak semmi pánikot, Az elvarázsolt dollárt és a Hamis a babát.

Hirdetés

Elsőként az 1980-ban készült Pogány Madonnát láthatják a nézőink, a filmnek a forgatókönyvét Bujtor István saját novellájából, a saját főszereplésével készült. Az eredeti tervek szerint kétrészes tévéfilm lett volna. A Bud Spencer magyar szinkronhangjaként is ismert Bujtor Istvánnak maga az olasz színész javasolta, hogy moziban mutassák be a filmet. Bujtor 1978-ban találkozott először Rómában Bud Spencerrel, amikor a több nemzet koprodukciójában készülő Sándor Mátyás-sorozatot forgatta. Piedone, azaz Carlo Pedersoli éppen a szomszédos stúdióban forgatott, és az egyik szünetben bemutatták neki Bujtort azzal, hogy „íme a magyar hangod”. Az olasz sztár is biztatta a magyar színészt, készítsen egy krimi-vígjátékot.

Emlékeznek még a sztorira? A Tihanyi Apátságból ellopják a Pogány Madonnát, az aranyszobrot, mely Déméter istennőt ábrázolja. A rendőrség azonnal lázas nyomozásba kezd. A tettesek azonban semmitől, még a gyilkosságtól sem riadnak vissza, s mivel profik, nyomot sem igen hagynak maguk után. Kardos doktor, a fiatal, ambiciózus rendőrtiszt arra kényszerül, hogy a minden hájjal megkent Csöpi, azaz Ötvös hadnagy segítségét kérje.

Hirdetés

A szoborról, a Pogány Madonnáról érdemes tudni, hogy egy kitalált műtárgy volt, amelyet gipszből készítettek. Telegdy István olimpikon vitorlázó felesége, Telegdy Maryll régész-történész tervei alapján készült  a filmgyárban 3 példányban. Azt, amelyik a filmben szerepelt, aranyfestékkel vonták be. Az egyik Ormos Ferencnél található, aki a film technikai rendezője és berendezője volt. A másik (az arannyal színezett) harminc éven át a balatonföldvári Holovits György vitorlázóé volt, aki egy verseny fődíjaként nyerte el a film után, később pedig Bujtor István özvegyének ajándékozta. Ma az apátság jelenlegi múzeumában található, külön vitrinben kapott helyet, mint egy valódi műkincs. Az apátságban pedig évente tartanak úgynevezett Pogány Madonna-túrákat. A harmadik Madonna szobor azonban eltűnt.

Érdekesség, hogy lámpaláza miatt nem Bujtor Balázs, a színész fia lett a film gyermekszereplője, hiszen hiába tudta kívülről a forgatókönyvet, a döntő pillanatban a filmgyárban leblokkolt. Bujtor Balázs akkor négy és fél éves volt, és azóta is bánja, hogy nem lehetett részese a kultfilmnek. Hegedűművész lett.

A film szereplőgárdája is parádés: Kern András, Bánhidi László, Kovács István, Kállai Ferenc, Gór-Nagy Mária, Zenthe Ferenc, Hernádi Judit, Benkő Péter.

A Pogány Madonna hatalmas közönségsikert aratott: a hazai mozikban egymilliónál is többen látták. A következő években három további Ötvös Csöpi-film készült majd végül háromrészes tévéfilm zárta a sorozatot., de egyik sem tudta megközelíteni azt a nézettséget, amit a Pogány Madonna.

 A Pogány Madonnát 2011-ben digitálisan felújították. A munkálatokban részt vett a film operatőre, Hildebrand István is.

Füreden szobrot emeltek a Balaton nagy szerelmesének, a filmet jegyző Bujtor Istvánnak. Épp ott áll az emlékmű, ahol a népszerű film, a Pogány Madonna végződik, a füredi mólónál.

likeold
a fb oldalunkat