Hirdetés
Komédiások és a családi legendárium

Bujtor menü: rakott krumpli kovászos uborkával

Földvári Gabriella
2021.09.17. 08:21

Bujtor István fiával Bujtor Balázsal beszélgetett a családi legendáriumokról Farkas Mónika a Győr+ Rádióban. Az izgalmas interjúból többek között az is kiderül, milyen kötődései voltak a színésznek Győrhöz.

Hirdetés

Bujtor István édesanyja a neves budapesti vendéglős, Gundel Károly egyik lánya volt, akinek első házasságából született féltestvére, Latinovits Zoltán. Édesapja id. Frenreisz István orvos volt, testvére Frenreisz Károly, az ismert rockzenész. Keleti Márton filmrendező tanácsára első filmszerepe idején apai nagyapai dédanyja után a Bujtor nevet vette fel.

Latinovits Zoltán, Bujtor István színművésszel és Frenreisz Károly rockzenésszel (1975)
Fotó: Farkas Tamás/facebook

Bujtor István és Latinovits Zoltán a legenda szerint jó testvérek voltak. Hogyan tudta a család feldolgozni Zoltán halálát?

Hirdetés

Zoltán körül elfogyott a levegő. 1971-ben a Vígszínház nem hosszabbította meg a szerződését, Veszprémbe került, ahonnan két év után szintén mennie kellett. Kettőt rendezhetett, nem engedtek neki többet. Pedig mindkettő óriási sikert aratott: Gorkij Kispolgárok és Németh László Győzelem című darabjáról van szó.

Nem volt egyszerű ember, nehéz lehetett vele dolgozni.

Nyilván nem volt egy egyszerű ember, de halála után 45 évvel is legenda veszi körül, nézik a filmjeit, emlegetik, a sírján folyamatosan van friss virág, szeretet cunami övezi. Őstehetség volt, aki egyszeri és megismételhetetlen. Apám sokszor nyilatkozta: ő akkor nőtt fel, amikor meghalt Zoltán. „Ha már olyan nem tud lenni mint Latinovits, legalább méltatlan ne legyen hozzá.” ő e szerint élte az életét.

A depresszió, ami Zoltánt gyötörte, ma már bizonyára gyógyítható lenne. Őt annak idején ellehetetlenítették. Ami a szívén, az a száján, keresetlen stílusa volt, nem lehetett vele együtt dolgozni. Akikben azonban látta a tehetséget, az akarást, azokkal szemben kenyérre lehetett kenni. Nagyapám azt mondta: „Egy ilyen élet után kijárt egy ilyen halál.”

Beszéljünk Bujtor Istvánról, az ő emlékét hogyan őrzik?

2010 óta rendezzük meg Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztivált, idén már több, mint száz felett volt a benevezett mozgóképek száma. A település ilyenkor Bujtor cityvé válik, az éttermek például Bujtor-menüket kínálnak. A kedvence a rakottkrumpli volt sok kolbásszal, kovászos uborkával.

Bujtor István Filmfesztivál 2021.

Autós és hajósfelvonulást szervezünk, beöltözünk, vörös szőnyeges nyitó bulit tartunk, idén kaszkadőrbemutató is volt. Az ország minden részéről érkeznek rajongók, engem mindig megtalálnak és elmesélik történetüket, hogyan találkoztak édesapámmal.

Édesapja Latinovits ellentéte volt, mindenki kedvence.

Máig nagy kedvenc, az Ötvös Csöpi filmeket a mai 8-10 éves gyerekek is szeretik, hiszen nekik is szól. Szemesen sétáltam a feleségemmel, amikor megállított egy férfi és elmondta, hogy az autista kisfia az Ötvös Csöpi filmekből tanult meg beszélni és ezt a nyelvezetet használja – kolléga úr, stb. –, én ezen könnykeig meghatódtam.

Bujtor Balázs hegedűművész, Bujtor István fia

Meséljen a Gundel családról is!

Gundel Károly, a híres vendéglős a dédapám volt. Latinovits Zoltán az étterem felett született a lakásban, ők ott laktak, szinte az étteremben nőtt föl, kamasz volt amikor államosították a vendéglátóhelyet.

Így akkor már érthető, hogy az 1971-ben bemutatott Huszárik Zoltán Szindbád című filmjében Latinovits Zoltán hogyan tudta olyan nagyszerűen „hozni” a magyar filmtörténet egyik nagy pillanatát, az ebédjelenetet.

Apám egyébként mindig azt mondta, de szerintem is így van, hogy amit ebben a családban meg lehetett főzni, azt a nagypapa öt generációra előre megfőzte, nekünk már nem kell főzni. Pedig a feleségem isteni ételeket készít!

Édesapjának komoly kapcsolata volt Győrrel.

Diplomaszerzése után került a Győri Kisfaludy Színházhoz, az ott töltött egy évad alatt népszerű volt, órási sikere volt, majd a József Attila Színházhoz szerződött.. Később többször visszatért Győrbe rendezni: a Hippolyt a lakájt, és a Kukukkfészek előadásokat. Színház az egész…  a Komédiások címmel 9 részes, televíziós vígjáték-sorozatot készített a városban győri színészekkel. Szerette Győrt, a színházat, a győri színészeket.

A Győrplusz Filmklub a Csak semmi pánik című filmmel folytatja az Ötvös Csöpi sorozatot. Farkas Mónika Bujtor Balázssal, Bujtor István fiával beszélgetett a Győr+ Rádióban. A mozit szeptember 17-én 1pénteken 19.30-tól vetítjük a Győr+ Televízióban, ismétlése szeptember 26-án vasárnap 16 órakor lesz.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

likeold
a fb oldalunkat