Hirdetés
Győrplusz Filmklub: Kárpáthy Zoltán

Az évszázad pere a vagyonért

Földvári Gabriella
2021.07.12. 10:29

Az 1966-os, Kárpáthy Zoltán című filmet Várkonyi Zoltán rendezte, a főbb szerepekben Kovács Istvánt, Venczel Verát, Darvas Ivánt, Latinovits Zoltánt és Ruttkai Évát láthatjuk.

Hirdetés

A Kárpáthy Zoltán az Egy magyar nábob folytatása, de önmagában is érthető, Jókai Mór azonos című regényéből készült. A tizennyolc évvel az előző történet befejezése után játszódó cselekmény a korábbi szereplők sorsát követi, miközben a reformkor számos fontos eseményét és alakját megidézi.

Láthatjuk az 1838-as pesti árvíz képeit és a Lánchíd tervezését is. A vizes tömegjeleneteket egy elhagyott strandon forgatták, valahol a Rákos-patak mellett. A díszletet vízzel árasztották el, mely néhol elérte a másfél méteres mélységet, a színészeknek és a technikai stábnak is komoly fizikai kihívást jelentett a forgatás.

Hirdetés

Érdekesség, hogy Várkonyi Zoltán a Kárpáthy család filmbéli kastélyát a Nagyszombattól alig húsz km-re fekvő csesztei várban, Vöröskőn találta meg, ma ez a hely Szlovákia egyik legnagyobb nemzeti műemléke.

A történet szerint apja halála után Kárpáthy Zoltán Szentirmayék házában nő fel. Szerelmes lesz a leányukba, Katinkába, de gyámapja 18. születésnapján elküldi őt otthonukból. E lépésre az a per készteti, amelyet előbb Kárpáthy Abellinó folytat János örökségéért, majd Kőcserepy, aki üzletet lát benne. 

A filmet a Győr+ Televízióban július 16-án 19.30-tól vetítjük, ismétlése július 25-én 16 órakor lesz.

Farkas Mónika csütörtökön a Győr+ Rádióban A Győr+ Filmklubban a filmről a mozigépésszel, Lengyel Sándor operatőr kollégánkkal beszélgetett. A rádió műsor itt hallgatható meg:

Kapcsolódó témák: #filmklub |
likeold
a fb oldalunkat