Hirdetés
Szocialista operett

Állami áruház

fotó: filmarchiv.hu
Földvári Gabriella
2022.01.10. 09:32

Az állami áruház és dolgozóinak élete elevenedik meg a dallal, a szerelemmel, a jókedvvel és a muzsikával átszőtt zenés vígjátékban, melyet január 14-én 19.30-tól vetítünk a Győrplusz Filmklubban.

Hirdetés

A film főhőse Kocsis, a munkásból lett igazgató, aki új szellemet visz az áruház régi beidegződésekkel, kapitalista szemlélettel és szokásokkal gúzsba kötött életébe. Közben Dancs, a régi igazgató elterjeszti a rémhírt, hogy az új szocialista kereskedelem nem képes kielégíteni a keresletet. Rokonaival és barátaival felvásárlási akcióba kezdenek, ami tömeghisztériához vezet. Az új áruház azonban állja a vásárlók ostromát.

Gertler Viktor 1952-es filmjével egyszerre próbál meg eleget tenni az akkori politikai nyomásnak és a nézők igényeinek is. Az áruházi jeleneteket az azóta lebontott Úttörő Áruházban és az Újpesti Áruházban vették fel. A film nagy színészeket vonultat fel még a mellékszerepekben is.

Hirdetés

A legnagyobb alakítást azonban nem a főszereplőtől, Gábor Miklóstól, hanem a Glauziusz bácsit alakító Feleki Kamilltól láthatjuk. Feleki Kamill mellett Latabár Kálmán, Gózon Gyula, Petress Zsuzsa, Turay Ida és Mezey Mária a mozi szereplői. Fényes Szabolcs szerzeménye, az Egy dunaparti csónakházban című dal pedig azóta is sláger.

A film ismétlése január 23-án 16 órától lesz a Győr+ Televízióban.

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
likeold
a fb oldalunkat