Hirdetés
Liliomfi

A vándorkomédiások és a szerelem

Földvári Gabriella
2022.01.03. 08:54

Szigligeti Ede vígjátékából 1954-ben az akkor 28 éves Makk Károly forgatott filmet. A Liliomfit január 7-én 19.30-tól vetítjük a Győrplusz Filmklubban, a Győr+ Televízió műsorán.

Hirdetés

A kor legkiválóbb színészei – Pécsi Sándor, Dajka Margit, Balázs Samu – és legígéretesebb fiatal tehetségei – Darvas Iván, Krencsey Marianne, Soós Imre, Ruttkai Éva, Garas Dezső – mutathattak be igazi jutalomjátékot.

A film 1954-ben készült, a Rákosi-rendszer zárt világában. Az ötlet Bacsó Pétertől származik, akivel Makk Károly a Madách Színházban közösen nézte a színházi változatot, amikor a Bacsó megjegyezte: „Te, ebből filmet kellene csinálnod!” Makk Károly a Liliomfi után három évvel feleségül vette a női főszereplőt, Krencsey Marianne-t, de 1960-ban elváltak.

Hirdetés

Szigligeti Ede eredeti története Nagyváradon játszódott, Makk Károlyék a Balaton partját, pontosabban a Badacsonyt választották helyszínnek. A romantikus környezet szép díszletet adott a szerelmes vígjátéknak.

A sztori, hogy Liliomfi, az ünnepelt színész beleszeret Mariskába, Szilvay professzor gyámleányába. Jóllehet a professzor egymásnak szánta őket – hisz Liliomfi valójában az unokaöccse –, de addig ellenzi a házasságot, amíg a fiú fel nem hagy a vándorszínészettel. A fiatalok azonban másként döntenek.

A mozit január 16-án vasárnap 16 órakor ismételjük meg a Győr+ Televízióban.

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
likeold
a fb oldalunkat