Hirdetés
Filmklub

A papucshős

Földvári Gabriella
2022.03.07. 10:43

Kabos Gyula 1938-ban a Papucshős című filmben kapta élete egyetlen cím- és abszolút főszerepét. A filmet március 11-én 19.30-tól vetítjük a Győr+ Televízió műsorán.

Hirdetés

A történet szerint Kovács Gyula (Kabos Gyula) leánykérőbe megy, de Nellykét (Erdélyi Mici) másnak ígérték oda, Balogh Miklósnak (Kertész Dezső). Kovács egy hosszabb kocsmai kitérőt követően hazatérve öngyilkosságra készül, azonban annyira elázott, hogy a kísérlet nem sikerül, álomba szenderül. Megálmodja, mi történt volna 25 év múlva: Holly Sebestyén kiváló tudós, akit minden téren visszatart hűtlen és csak az üres szórakozásra vágyó felesége. Két tökéletesen össze nem illő ember, akinek házasságát éppen az tartja össze, hogy semmiképp sem összeillők.

Kabos Gyula, Erdélyi Mici

Kevés szomorúbb pillanat van a magyar filmtörténetben annál, mint amikor Kabos Gyula hátat fordít a kamerának, és megalázva lassan kisétál a képből. A papucshősben ezt háromszor is megteszi. Nem sokkal a film után New Yorkba ment, de két évvel később, 54 évesen belehalt a sikertelenségbe, a nélkülözésbe, a honvágyba.

Hirdetés

A filmet március 20-án 16 órától ismételjük meg a Győr+ Televízió műsorán.

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub | #Kabos Gyula |
likeold
a fb oldalunkat