Hirdetés
Filmklub: Egy magyar nábob

A korszak szuperprodukciója, a legnagyobb színészekkel

Földvári Gabriella
2021.07.09. 10:10

Az Egy magyar nábob és közvetlen folytatása, a Kárpáthy Zoltán Jókai Mór azonos című regényeiből készültek, melyeket az 1850-es évek közepén írt. A közel húsz évet felölelő történetek a személyes sorsok mögött a reformkor is életre kel, az elmaradottság és a fejlődés közötti választásról szól.

Hirdetés

A két filmet egyszerre forgatták és a korszak szuperprodukciójának számított, a legnagyobb színészekkel készült. A számtalan itthoni és külföldi helyszín, az aprólékosan kidolgozott jelmezek és a hatalmas statisztéria lenyűgöző látványvilágot kölcsönöznek a cselekménynek. A filmet az itthon akkor még ritkaságnak számító szélesvásznú formátumra forgatták. Az operatőr Hildebrand István volt.

A történet hőse a különcségeiről híres vagy inkább hírhedt dúsgazdag Kárpáthy János (Bessenyei Ferenc) – a magyar nábob -, unokaöccse: a cinikus Abellinó (Darvas Iván) , aki a vagyon örököse szeretne lenni, s ezért mindenre képes. Mellettük ott van a gáncsnélküli lovag, Szentirmay Rudolf (Latinovits Zoltán) és a reformkor nagy poitikusa: Wesselényi Miklós (Básti Lajos). Abellinó megpróbálkozik azzal is, hogy szeretőjévé tegye Mayer Fannyt (Papp Éva), de Kárpáthy János váratlanul keresztülhúzza számítását.

Érdekesség, hogy a rendező Várkonyi Zoltán édesapja Várkonyi Titusz jó barátságban volt Krúdy Gyulával, és gyermekei Zoltán és Noémi is a Jókai-hősök után kapták nevüket. A kis Várkonyi Zoltán kedvenc olvasmányai közé tartoztak a Jókai-regények, akkoriban mit sem sejtve még arról, hogy mekkora szerepet játszik majd a romantikus szerző az életében.

Többek között Vácrátóton, a Pozsony melletti Pálffy kastélyban is folyt a forgatás. Kőcserepyék rezidenciáját például Erzsébet királyné bútoraival rendezték be. Az árvíz jelenetet a Rákos patak mentén – egykori metszetek segítségével – erre a filmre felépített utcában vettek fel.

A film a kor színészkrémjét vonultatja fel: Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Bessenyei Ferenc, Bitskey Tibor, Kovács István, Venczel Vera, Halász Judit, Szemere Vera, Kovács Károly, Básti Lajos, Bárdy György, Darvas Iván, Tomanek Nándor, Agárdy Gábor, Sulyok Mária, Pap Éva, Major Tamás, és Fonyó József. Még a legkisebb szerepekben is olyan nagyformátumú színészek szerepeltek, mint Makay Margit.

Farkas Mónika, a Győr+ Rádió szerkesztője Lengyel Sándor operatőr kollégánkat kérdezte Várkonyi Zoltán történelmi filmjéről.

A filmet július 9-én 19.30-tól vetítjük a Győrplusz Filmklubban, a Győr+ Televízióban, ismétlése 18-án 16 órakor lesz.

Kapcsolódó témák: #filmklub |
Hirdetés