Hirdetés
Győr+ Filmklub

A delelő obsitos és a fekete bárány – különleges filmbemutató a Győr+ TV-ben

Fotó: Bán-Horváth Attila
Mireider Máté
2022.06.27. 09:58

Szőke András, Badár Sándor és Horváth János - vagyis a szentesi humoristák. Nevüket filmekből, színházi előadásokból ismerhetjük, és közös bennük, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium növendékei voltak. Ezúttal egy filmszatírát láthatunk a hármastól, melyet az országban eddig egy televízió vetített korábban, most pedig a Győr+ Televízió nézői kaphatnak betekintést az egyedi alkotásba. A film egyik mesélője a szentesi tanárnő, Bácskai Mihályné Erzsike néni, valamint Fábry Sándor, a főbb szerepekben többek között pedig Reviczky Gábort, Gáspár Sándort, Gáspár Tibort, és Gulyás Erikát láthatjuk.

Hirdetés

A film létrejöttéről Szőke Andrást kérdeztük a premier előtt. „A hagyományos filmes struktúrán kívül készült szatíráról van szó, ez egy nagyon különleges vállalkozás” – emelte ki a rendező, aki a film egyik főszerepében is látható. A szereplőgárda rendkívül erős, több Kossuth-díjas művész is feltűnik a vásznon. A filmet a rendező mégis undergroundként azonosítja. „A forgatás a pandémia idején történt, gyakorlatilag az egész felvétel ideje alatt kijárási korlátozások és szabályok voltak érvényben. A hotelek nem lehettek nyitva, a helyszínekként szolgáló épületeknek zárva kellett tartaniuk. Ugyanakkor ez tette lehetővé azt is, hogy ez a szereplőgárda összeálljon, hiszen a járvány miatt nem tudtak ők sem dolgozni máshol” – mutatott rá Szőke András.

Fotó: Bán-Horváth Attila

„A filmet úgy forgattuk, ahogy azt a ’70-es években is csináltuk. Szinte az összes helyszín valódi mivoltában jelenik meg, nem díszletekkel dolgoztunk. A mai értelemben vett filmgyártási megoldásokon túl működtünk: volt, hogy csak egy irodában tudtak a színészek átöltözni, de nem volt a mostani fogalmaknak megfelelő producer vagy kellékes sem” – részletezi az alkotó, aki azt is elárulta: nem a hagyományos értelemben vett felkéréssel kereste meg a színészeket, egyszerűen csak volt egy ötletük, egy elképzelésük, amivel felhívták azokat, akiket a szerepekre megfelelőnek láttak.„Ezt nem az én tisztem eldönteni, hogy ez miért alakult így, de így alakult” – összegzi Szőke András, aki azt is kiemelte: mindenkivel kifejezetten jó, baráti viszonyt ápolnak, ez is segítette a mű elkészültét.

Hirdetés
Gáspár Tibor és Gáspár Sándor. Fotó: Bán-Horváth Attila

A napjainkban játszódó alkotás egyszerre eleveníti meg Petőfi és Széchenyi korszakát, de kiemelt szerepe van Szentes városának is, ahol 1899-ben jött létre a Tóth József Színház. Egy műemlék épületegyüttes újjászületését követve mutatja be a színházi lét szervező erejét. A három szereplő Badár Sándor, Horváth János, Szőke András egyszerű hétköznapi emberekként próbálja Petőfi Sándor: János vitéz című művét színpadra vinni.

Gulyás Erika. Fotó Havran Zoltán

Szentes fontos kapcsolódási pont, a három főszereplő az ottani Horváth Mihály Gimnázium növendéke volt, és az iskola is megjelenik a filmben: a szentesi Horváth Mihály Gimnázium 10.D osztály dráma osztályának diákjai és Szebeni Zoltán drámatanár is szerepelnek, valamint Bácskai Mihályné Erzsike, a gimnázium volt tanára.

Badár Sándor és Reviczky Gábor. Fotó: Bán-Horváth Attila

A vetítés legalább annyira egyedi, mint ahogy a film készült. Az alkotók egy stand-up este keretében a közönséggel együtt nézik, élik újra a filmet, valódi együttléttel és beszélgetéssel körítve azt. “Ezek az előadások már zajlanak most is, és szeretnénk minél több helyre eljutni, közelebb hozni az emberekhez a filmet és ahogy az készült, bemutatni Szentest, a színházi és a vándorszínészi életet” – hangsúlyozta Szőke András. A Győr+ Televízió a filmet – amely egyébként mozikba és online videótárakra sem kerül fel – önállóan tűzi műsorára.

Horváth János. Fotó: Bán-Horváth Attila
A delelő obsitos és a fekete bárány
Főszereplők: Badár Sándor, Horváth János, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Gáspár Tibor, Fábry Sándor, Gulyás Erika, a sztárséf Bede Róbert és a filmrendező-humorista Szőke András. 
Bemutató a Győr+ TV-ben: Július 1., 19:30. Ismétlés: július 10., 20:00
Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
likeold
a fb oldalunkat