Hirdetés
Filmklub Puskás Öcsivel

A csodacsatár

Földvári Gabriella
2021.03.22. 08:13

Az eredeti, az 1956-ban készült A csodacsatár című filmet tűzte műsorára a Győrplusz Filmklub, melyet március 26-án 19.30-tól láthatnak a nézők a Győr+ Televízióban.

Hirdetés

A történet szerint Futbólia államelnöke, hogy elkerülje az ország összeomlását, megbízza Duca tengernagyot, hogy szerezze meg a Svájcban játszó magyar csapat csodacsatárát. Duca el is végzi a feladatot, de tévedésből egészen mást szerződtet.

Hirdetés

Ha győz a csapat a Ruganda elleni meccsen, az ország megmenekült. A csalás kiderül, de csak a bennfentesek tudják az igazságot. Duca puccsra készül. A meccs botrányba fullad, de Jóskának sikerül elmenekülnie. Futbóliában minden marad a régiben.

A filmet eredetileg 1956. november 8-án mutatták volna be, de közbeszólt a történelem, végül 1957. szeptember 12-én került a mozikba, de nem az eredetileg forgatott filmet láthatták a nézők. A forradalom után az író Méray Tibor Párizsba, a főszereplő, Puskás Ferenc pedig Madridba disszidált.

Mint ismeretes, a Honvéd 1956 novemberében nyugat-európai túrára indult, azzal a céllal, hogy a csapat a Bilbao ellen lejátssza a BEK-mérkőzését. Puskásék 3–2-re kikaptak és a brüsszeli visszavágón 3–3 lett a végeredmény, ezután dél-amerikai túrára mentek, amelyhez az MLSZ nem járult hozzá, a FIFA pedig eltiltotta a játékosokat. Az Aranycsapat legnagyobb sztárjai ekkor úgy döntöttek, nem térnek haza. Mire A csodacsatár moziba került, addigra Puskás ellen hazaárulás vádjával indult eljárás. Ezen történések miatt nem kerülhetett moziba az eredeti verzió. Egyes mondatokat, jelenetek kivágtak az eredeti kópiából, az író nevét is a stáblistáról, azokat a jeleneteket pedig, amelyekben Puskás szerepelt, újra leforgatták Hidegkuti Nándorral.

A film főbb szerepeiben Feleki Kamill, Ungvári László, Pongrácz Imre, Kiss Manyi, Mányai Lajos, Sinkovits Imre és Schubert Éva színészi tehetségét élvezhetjük. A filmet Keleti Márton rendezte, operatőre Pásztor István. 

likeold
a fb oldalunkat