Hirdetés
Bujtor és filmjei

A balatoni legenda

fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.09.10. 09:00

A Győrplusz Filmklub az évadban elsőként a Pogány Madonna című magyar filmet vetíti ma este 19.30-tól. A mozi kapcsán Bujtor Balázzsal, Bujtor István fiával beszélgetett Farkas Mónika a Győr+ Rádióban.

Hirdetés

Milyen híres ember gyerekének lenni?

Én ebben nőttem fel, én azt nem tudom, milyen nem híres ember gyerekének lenni. Édesanyám a híres zenész Perédy családból származik, én is zenész lettem. Azt kellett megszokni gyermekkoromban, hogy nem tudtunk úgy elmenni sehova, hogy autogram kérő hada ne állítsa meg édesapámat, de ő ezt nagyon jól kezelte. Normális gyerekkorunk volt és normális felnőttek lettünk.

Hirdetés

Bujtor Istvánról a mai napig úgy beszélnek mint egy dionüszoszi figura.

Szerette az életet, a természetben levést, a sportot. Nagyon szerette a Balatont, a filmeket is azért készítette, mert szerette volna megmutatni a vízről Tihanyt, hogy ne a csak a vitorlázók láthassák. Több mindent sportolt és a barátai között is több híres sportoló volt, mint Kozma István a birkózó legenda, vagy Kulcsár Győző vívó. Egyértelműen az életigenlés volt rá jellemző, de ha munkáról volt szó, kőkeményen beleállt mindenbe.

Bujtor nem végezte el a színművészetit.

Közgazdasági egyetemet végzett, csak azért diplomázott le, mert a nagyszülők azt mondták, hogy mindegyik gyereknek legyen a kezében diploma. Később, amikor producer is lett, jól jött a közgazdász tudása.

Hogyan került a színészi pályára?

Voltak előjelei: színjátszókör az iskolában, megnyert versmondó versenyek az egyetemen. Máriássy Félix rendező a Karambol című filméhez keresett egy sportoló, „kicsit bunkó” főszereplőt. Édesapám fotója került elé, amikor Latinovits Zoltánhoz fordulva azt mondta: ez a gyerek jó lenne, csak nem tudom, honnan keríthetném elő. Latinovits pedig válaszolt: ebben tudok segíteni, mert ő az öcsém. Behívták próbafelvételre a filmstúdióba, édesapám összeborzolta a haját, levette a csontkeretes szemüvegét és megkapta a főszerepet. 1963-ben forgatták a mozit, és ezután már jöttek sorban a megkeresések a filmekre, majd néhány évvel később kapott felkérést a győri színháztól.

A Bujtor név egy felvett név. Ez is Máriássy Félixnek köszönhető?

Édesapámat eredetileg Frenreisz Istvánnak hívták, Máriássy mondta neki, hogy színésznek ez a név nem jó, egyszerűbb hangzású legyen. Összeült a családi kupaktanács, és mivel az apai nagymamát Bujtornak hívták, így erre esett a választás.

Testvérével, Latinovits Zoltánnal milyen volt a kapcsolatuk?

Én nem ismerhettem őt, egy éves voltam, amikor meghalt. A családi legendárium szerint nagyon jó testvérek voltak, Zoltán sokat segített neki. A bemutatók előtt mindig írt neki levelet, amiktől édesapám felturbózott lett. Több filmben is játszottak együtt. Én az édesapámon mindig azt látom, hogy nem tud rossz lenni, ösztönös tehetsége van a filmezéshez, hiteles. A kritika is mindig kiemelte, hogy ő egy filmszínész, erre predesztinálja a tehetsége.

A Pogány Madonnát szeptember 10-én este 19.30-tól vetítjük a Győr+ Televízióban, ismétlése 19-én vasárnap 16 órától lesz.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg:

likeold
a fb oldalunkat