ETO 40

Az volt a cél, hogy örömet szerezzenek a közönségnek

Fotó: eto.hu
Pécskai István
2022.05.16. 07:44

Immáron négy évtized eltelt azóta, hogy a Rába ETO futballcsapatának játékosai Győr hőseivé váltak. A gárda látványos és közönségszórakoztató focival, az ikonikussá vált mesteredző, a „Mágus” becenevet kiérdemlő Verebes József irányításával bajnoki címet nyert az élvonal 1981–82-es idényében. A jubileum kapcsán lapunk cikksorozatot készít, amelyben a legendás együttes tagjai és a hozzájuk közel álló személyek elevenítik fel emlékeiket.

Szíjártó László tevékeny szerepet vállalt az ETO meneteléséből a ’80-as években. Noha ritkán szerepelt a kezdőcsapatban, csereként rendszerint számított rá Verebes mester. A kispadról beszállva igyekezett mindig új lendületet hozni a gárda játékába.

„Zseniális futballisták alkották a Rába ETO-t, Burcsa Győző, Szentes Lázár és Hajszán Gyula is világklasszis szinten teljesített. Nekem az a szerep jutott, hogy csereként segítsem az együttest, mindig igyekeztem pluszt hozzátenni az ETO játékához. Motivált voltam, sohasem elégedetlenkedem azért, mert kevesebb lehetőséget kaptam” – árulta el Szíjártó László. Az egykori focista hozzátette, társaihoz hasonlóan kiváló kapcsolatot ápolt az ETO szurkolóival, s sok drukkerrel máig megmaradt a barátsága.

Mindig azzal a céllal léptünk pályára, hogy örömet szerezzünk a közönségnek. Ha szerdán véget ért a mérkőzésünk, csütörtökön már csak az járt a fejünkben, hogy a következő összecsapásunkon hogyan lehetünk sikeresek. Jó lenne, ha ez a fajta gondolkodásmód, a játék szeretete visszatérne a labdarúgásba” – fejezte ki reményét Szíjártó László.

Csapattársa, Csonka Gyula hátvédként vállalt tevékeny szerepet a gárda ’80-as évekbeli sikereiből. Noha a focista fia, ifjabb Csonka Gyula még csak kisgyermek volt, amikor az ETO bajnok lett az 1981–82-es idényben, máig emlékszik az akkori győri futball-lázra.

„Elképesztő hangulat volt. A mérkőzések előtt és után is órákon át hömpölygött a tömeg a stadion környékén. Bár a létesítményhez közel laktunk, így is sok időbe telt, mire hazaértünk. A játékosok, köztük édesapám, rengeteg szeretetet kapott, ezt kicsiként is érzékeltem már” – mesélte ifjabb Csonka Gyula, aki nem felejtette Verebes József szerepét kiemelni. “Újfajta edzésmódszert vezetett be, taktikailag más szintre emelte az együttest. A játékosokkal elhitette, hogy nincs miért félniük. Fantasztikus szakember volt. Nekem is volt szerencsém vele együtt dolgozni, egy éven keresztül volt az edzőm Pápán, az NB II.-ben.”

Kapcsolódó témák: #ETO40 | #labdarúgás |