„Megjelent fehér ingben, strandpapucsban, és azt mondta, bajnokok leszünk”

Pécskai István
2022.06.06. 08:08

Immáron négy évtized eltelt azóta, hogy a Rába ETO futballcsapatának játékosai Győr hőseivé váltak. A gárda látványos és közönségszórakoztató játékkal, a „Mágus” becenevet kiérdemlő Verebes József irányításával bajnoki címet nyert az élvonal 1981–82-es idényében. A jubileum kapcsán lapunk cikksorozatot készít, amelyben a legendás együttes tagjai, a hozzájuk közel álló személyek és a szurkolók elevenítik fel emlékeiket.

Kiss Csaba kapusként 1979 és 1982 között erősítette a Rába ETO-t. Büszke pályafutása legkomolyabb eredményére, a győri klubbal elhódított NB I.-es aranyéremre.

Kiss Csaba az egyik meccsen, az ellenfél kapusával beszélget. Fotó: eto.hu

„Nagyon jó emlékeim vannak az ETO-nál eltöltött időszakomról. A csapattársaimmal baráti kapcsolatot alakítottam ki, különösen a keret többi kapusával, Kovács Lacival és Palla Tónival, mindenben segítettük egymást. Verebes Józsefet 1981-ben nevezték ki vezetőedzőnek. Máig előttem van a jelenet, amikor először találkoztam vele. Megjelent a csapat előtt fehér ingben, strandpapucsban, és azt mondta: bajnokok leszünk. Pontosabban hozott magával egy táblát, amelyen egy bekarikázott egyes volt látható. Ezzel utalt rá, hogy az idény végén majd az első helyen végzünk a tabellán. Összenéztünk a srácokkal, és mosolyogtunk… Azt megelőzően álmodni sem mertünk volna minderről. Végül igaza lett Verebesnek, megnyertük a bajnokságot. Taktikai felkészültségével, pedagógiai érzékével meghaladta a korát, korszakos edzőként emlékezhetünk rá” – nyilatkozta Kiss Csaba a Győr+ Médiának.

Az egykori focista mesélt arról is, hogy Verebes Józsefnek volt egy különleges „taktikai” kérése, amellyel az ellenfél kapusának kizökkentése volt a cél.

„Amikor csereként nevezett az aktuális mérkőzésre, már az első félidő közepén elküldött melegíteni. Azzal a feladattal bízott meg, hogy a meccs közben beszélgessek az ellenfél kapusával. Az volt a feladatom, hogy zökkentsem ki a másik csapat hálóőrét. Volt egy Ózd elleni mérkőzésünk, amelyen egyértelműen bejött a húzás, ennek köszönhetően sikerült betalálnunk a kapuba” – fejtette ki Kiss Csaba.

Hozzátette: máig megható számára, ha arra gondol, mennyire imádták a szurkolók a Rába ETO-t.

„Elképesztő szeretetet kaptunk, ami plusz erőt adott a pályán. Kiváló kapcsolatunk volt a szurkolókkal, megállítottak minket az utcán, elbeszélgettünk velük. Jólesik, hogy még ma is megismernek az emberek” – mondta a korábbi futballista.

Kapcsolódó témák: #ETO40 | #Rába ETO |