„Éreztem a szeretetet, amit apu kapott”

Pécskai István
2022.05.08. 12:53

Immáron négy évtized eltelt azóta, hogy a Rába ETO futballcsapatának tagjai Győr hőseivé váltak. A gárda látványos és közönségszórakoztató játékkal, az ikonikussá vált mesteredző, a „Mágus” becenevet kiérdemlő Verebes József irányításával bajnoki címet nyert az élvonal 1981–82-es idényében. A jubileum kapcsán lapunk cikksorozatot készít, amelyben a legendás együttes tagjai és a hozzájuk közel álló személyek elevenítik fel emlékeiket.

Ezúttal Verebes Krisztina, a legendás tréner kisebbik lánya mesélt a Győr+ Médiának arról, hogyan élte meg a Rába ETO ’80-as évekbeli menetelését.

„Apu mindig könnyes szemmel beszélt az ETO-nál eltöltött időszakáról. Nagyon sokat jelentett számára a klub. Mindezt a legjobban talán az támasztja alá, hogy amikor Győrbe utazott, s a kocsiból kipillantva meglátta a város nevét jelző táblát, nagyot dobbant a szíve. Egyébként ugyanez az érzés lett rajtam is úrrá, amikor a negyven évvel ezelőtti bajnokcsapat köszöntésére érkeztem Győrbe. Apu és a város kapcsolata egészen különleges volt” – fejtette ki Verebes Krisztina.

Hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy az akkori Rába ETO emlékét méltóképpen ápolják. Úgy véli, tudatosítani kell az új nemzedékben, mekkora tettet hajtott végre a győri csodacsapat, amely két bajnoki címet nyert a ’80-as években, s zsinórban ötször volt dobogós az élvonalban.

„Az a gárda évtizedekkel előzte meg a korát. Apu szaktudását széles körben elismerték, európai sztárcsapatokhoz is hívták. Nem csupán edzőként, hanem pedagógusként és pszichológusként is segítette a játékosait. Volt olyan eset, hogy egy játékost a vereség után is megdicsért, mert látta rajta a fejlődést, az eltökéltséget – fogalmazott Verebes Krisztina, aki arról is szót ejtett, miként élte meg, hogy a szurkolók imádták az édesapját. –  Mindvégig éreztem a szeretetet, amit apu kapott. A szerepe túlmutatott a labdarúgáson. Emlékszem, a legeldugottabb településen is felismerték, fotózták, a bátrabbak oda is jöttek.”

Természetesen a Rába ETO Verebes Krisztina szívében is különleges helyet foglal el.

„Egy csoda volt, amit az a csapat elért a ’80-as években. Büszke vagyok apuékra. A számos ereklye mellett volt egy Rába ETO-címeres üvegpoharam is, amelyből mindig ittam. Sajnos véletlenül összetörött, de szeretnék majd kérni egy újat. Fontos nekem” – mesélte Verebes Krisztina.

Fotó: Verebes Kriszta

Kapcsolódó témák: #ETO40 | #labdarúgás |