ETO40

„Felejthetetlen időszak volt, csodát tettünk”

Fotó: eto.hu
Pécskai István
2022.05.30. 11:33

Immáron négy évtized eltelt azóta, hogy a Rába ETO futballcsapatának játékosai Győr hőseivé váltak. A gárda látványos és közönségszórakoztató játékkal, a „Mágus” becenevet kiérdemlő Verebes József irányításával bajnoki címet nyert az élvonal 1981–82-es idényében. A jubileum kapcsán lapunk cikksorozatot készít, amelyben a legendás együttes tagjai, a hozzájuk közel álló személyek és a szurkolók elevenítik fel emlékeiket.

Szabó Ottó igazi klublegenda, játékosként 350 bajnokin szerepelt a Rába ETO felnőttcsapatában, és összesen 69 gólt szerzett. Három évtizedben (az 1970-es, az 1980-as és az 1990-es esztendőkben) is pályára lépett zöld-fehér színekben. Pályafutása csúcsa persze a ’80-as években volt, amikor két bajnoki aranyat, két ezüstöt és egy bronzot nyert a győri együttes.

„Egészen hihetetlen, hogy már négy évtized eltelt az 1982-ben megnyert bajnoki címünk óta. Nagyon jó volt a személyes találkozó, amelyet a klub szervezett a jubileum apropóján. Felelevenítettük a közös emlékeket, nosztalgiáztunk, visszarévedtünk a múltba. Belegondolni is hátborzongató, mit értünk el. Felejthetetlen időszak volt, csodát tettünk. Az egyik évben még a kiesés ellen harcoltunk, aztán a következő idényben pedig már bajnokok lettünk – emlékezett vissza Szabó Ottó, aki szerint a tudatos építkezésnek volt köszönhető a gyors javulás. Verebes József vezetőedző érkezése volt a kulcs. Új edzésmódszert és játékstílust vezetett be, amelynek szuggesztív hatása volt az egész keretre. „Hihetetlenül szimpatikusan és készségesen állt minden futballistához, kivétel nélkül az összes játékost maximálisan felkészített a mérkőzésekre. Ennek hatására elkezdtek jönni az eredmények, a közönség és a csapat pedig egymásra talált.” Hozzátette, máig hálás a szurkolók szeretetéért.

„Tisztán előttem van a kép, amikor Székesfehérvárra utaztunk, a Videoton elleni idegenbeli derbire. Nem túlzás, összefüggő kocsisor alakult ki a város és Győr között, annyi drukkerünk utazott el, bennünket biztatni. A hazai találkozókon pedig tényleg leírhatatlan hangulat alakult ki, a közönség volt a tizenkettedik játékosunk” – fogalmazott Szabó Ottó.

Gyurmánczi Attila hangsúlyozta, hatalmas megtiszteltetés volt számára, hogy a Rába ETO-t erősíthette 1979 és 1983 között.

Fantasztikus csapatunk volt, amelyet nemcsak Magyarországon, de külföldön is sokan szerettek. Nagyon szép évek voltak, pályafutásom legfényesebb időszakának tekintem az ETO-nál eltöltött esztendőket. Felejthetetlen mérkőzéseken léphettem pályára. Két bajnoki címet nyertünk, amire máig büszke vagyok” – jegyezte meg az egykori focista.

Kapcsolódó témák: #ETO40 | #labdarúgás |