Zöldborsókrémleves zsenge borsóból

Győr+
2019.05.03. 08:01

Itt toporognak már a friss, zsenge zöldségek, többek között a zöldborsó, ami mézédes. Gyorsan készül, egyszerű és tökéletesen kiegészíti egy savanykás paradicsomos kruton.

Felvidéken egyébként cukorborsónak hívjuk azért, mert annyira édes, mintha apró kis cukor darabkák lennének a héjakban. Két módszerem is van az elkészítésére, egyik a modern háziasszonyoké, a másik pedig a nagyszüleimé. A gyors változatban egy turmixgépre van szükségünk, amibe beledobunk mindent, ami csak finommá és még édesebbé teheti, mint pl. a tejszín, pirított hagyma, fokhagyma. Nagymamám viszont a héjával együtt veszi meg a piacon, vagy szedi le a kertben, megpucolja és a héját felteszi főni 35 percre. Később ezzel a lével főzi meg mind a főzeléket egy zöldborsóból, mint a levest, hiszen a héjában rengeteg íz és édesség van, kár veszni hagyni. Válasszátok ki a nektek szimpatikusabb verziót, de én mindenképpen javaslom egyszer kipróbálni az utóbbit is!

Bevásárló lista:

500 g zöldborsó héjában

1 pici fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

200 ml habtejszín

2 ek olívaolaj

1 kk tengeri só

Kruton:

3 szelet rozskenyér

20 ml sűrített paradicsompüré

2 ek olaj

Elkészítés:

1. Amennyiben sikerült héjas borsót találni, akkor megpucolom, megmosom, a héját felteszem 35 percre 1 kk sóval főni – ez lesz az alaplém. Amennyiben nem, akkor sima zöldségalaplét használok.

2. A hagymát egy serpenyőben 2 ek olajon megdinsztelem, a végén hozzáadom a fokhagymát is, de ne égjen meg.

3. Egy turmixgépbe öntöm a zöldborsót, felöntöm 200 ml habtejszínnel, 400 ml zöldségalaplével vagy a zöldborsó levével. 1 kk sót adok hozzá és 5-6 percig közepes fokozaton turmixolom.

4. Amikor készen van, egy fazékba töltöm, felforralom és tálalhatom is.

5. A krutonhoz a kenyérszeleteket megkenem mindkét felén pici olajjal és az egyik felét paradicsompürével. Felcsíkozom a kenyérszeletet és serpenyőben megsütöm mindkét oldalukat.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!