Itt toporognak már a friss, zsenge zöldségek, többek között a zöldborsó, ami mézédes. Gyorsan készül, egyszerű és tökéletesen kiegészíti egy savanykás paradicsomos kruton.
Felvidéken egyébként cukorborsónak hívjuk azért, mert annyira édes, mintha apró kis cukor darabkák lennének a héjakban. Két módszerem is van az elkészítésére, egyik a modern háziasszonyoké, a másik pedig a nagyszüleimé. A gyors változatban egy turmixgépre van szükségünk, amibe beledobunk mindent, ami csak finommá és még édesebbé teheti, mint pl. a tejszín, pirított hagyma, fokhagyma. Nagymamám viszont a héjával együtt veszi meg a piacon, vagy szedi le a kertben, megpucolja és a héját felteszi főni 35 percre. Később ezzel a lével főzi meg mind a főzeléket egy zöldborsóból, mint a levest, hiszen a héjában rengeteg íz és édesség van, kár veszni hagyni. Válasszátok ki a nektek szimpatikusabb verziót, de én mindenképpen javaslom egyszer kipróbálni az utóbbit is!
Bevásárló lista:
500 g zöldborsó héjában
1 pici fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
200 ml habtejszín
2 ek olívaolaj
1 kk tengeri só
Kruton:
3 szelet rozskenyér
20 ml sűrített paradicsompüré
2 ek olaj
Elkészítés:
1. Amennyiben sikerült héjas borsót találni, akkor megpucolom, megmosom, a héját felteszem 35 percre 1 kk sóval főni – ez lesz az alaplém. Amennyiben nem, akkor sima zöldségalaplét használok.
2. A hagymát egy serpenyőben 2 ek olajon megdinsztelem, a végén hozzáadom a fokhagymát is, de ne égjen meg.
3. Egy turmixgépbe öntöm a zöldborsót, felöntöm 200 ml habtejszínnel, 400 ml zöldségalaplével vagy a zöldborsó levével. 1 kk sót adok hozzá és 5-6 percig közepes fokozaton turmixolom.
4. Amikor készen van, egy fazékba töltöm, felforralom és tálalhatom is.
5. A krutonhoz a kenyérszeleteket megkenem mindkét felén pici olajjal és az egyik felét paradicsompürével. Felcsíkozom a kenyérszeletet és serpenyőben megsütöm mindkét oldalukat.
#SzarkaZsófi