Győr+
2011.08.16. 13:37

Zichy Ottó emlékmű Szabadhegyen

Egy kidőlt, 103 éves tölgyfából készült a gróf Zichy Ottó emlékmű a szabadhegyi Rózsák terén. A szobrot Simon Róbert Balázs alpolgármester mutatta be a sajtónak.

Az alpolgármester utalt rá: a 2006-os önkormányzati választások után kezdeményezte, hogy a szabadhegyi Rózsák tere a városrész közösségi terévé váljon:

– Fontosnak tartottam, hogy legyen egy igényes, méltó tér, ahol az emberek pihenni, találkozni tudnak, s ahol ünnepségeket, megemlékezéseket lehet tartani. – mondta Simon Róbert Balázs.

Simonrobertbalazs

Elsőként a játszóteret alakították ki, 2008-ban épült meg a díszkapu Szendi Péter asztalos mester és fia keze nyomán. Később szintén ők faragták a kopjafát, s mostanra készült el a Gróf Zichy Ottó emlékmű.

(Gróf Zichy Ottó ( 1815-1880) az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc honvéd ezredese, a Győri Nemzetőrség parancsnoka volt, aki egykor családjával szabadhegyi birtokán élt.

Szendi Péter asztalos mester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a viharok által kidöntött, 103 éves tölgyfából készült az emlékmű. A munkálatok – a tervezéssel, a szerkesztéssel és a faragással együtt – két hónapon át tartott.

emlekmu

Érdekességként megemlítették, hogy a mester és családja a szabadhegyi Zichy Ottó utcában lakik..

Az emlékmű ünnepélyes átadására augusztus 20-án 17 órakor kerül sor.

Kovács Veronika