Győr+
2011.07.22. 09:18

Zenés esték a víziszínpadon

A győri Rába part múlt században elbontott víziszinpadát három évvel ezelőtt építették újjá, hogy helyet adhasson a nyári zenés programoknak. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott kulturális esemény elnyerte a közönség tetszését, minden idényben tízezrek kíváncsiak a páratlan helyszínen zajló előadásokra, koncertekre.

A hatvanas évek derekán útjára induló Győri Nyár programjainak különleges helyszíne volt a Rába víziszínpada, ahol városi nagyszínház és sportcsarnok híján először láthattak a győriek világszínvonalú zenei és táncos produkciókat. Mindenki sajnálta, de a hatalmas pontonszínpadot a folyó gyakori áradása és a téli jégzajlás miatt a nyolcvanas években muszáj volt elbontani.

A mai színpadot nyárról-nyárra újra felépítik, s olyan kitűnő programsorozatokat szerveznek deszkáira, mint amilyen a Nyári Zenés Esték a Rába partján. Az idei első produkció a kaukázusi Grúz Nemzeti Táncegyüttes fellépése volt, a folytatásra holnap, szombaton este kerül sor Sasvári Sándor színművész, musical énekes főszereplésével.

A műsor Sasvári Sándor ötvenedik születésnapjára készült, az est folyamán felcsendülnek a művész saját szerzeményei, legnépszerűbb szerepeinek részletei, világslágerek, jazz betétek, s mindez egy nagyzenekar, továbbá hazai musical sztárok közreműködésével.

A Benkó Dixiland Band július 28-án, csütörtökön este fél kilenctől ad koncertet a víziszínpadon. A győri ünnepi műsorral Louis Armstrong születésének 110, halálának 40. évfordulója előtt tisztelegnek a zenészek. A Benkó Dixiland 1957-ben alakult, a világ egyik legnépszerűbb jazz együttese.

Ugyancsak születésnapos csapat, a húsz éves Budapest Klezmer Band vendégszerepel július 29-én este fél kilenctől a Rába partján. Jávori Ferenc, az együttes alapítója egyike Közép-Európa legtermékenyebb és legkülönlegesebb zeneszerzőinek, fontos szerepet játszik a klezmer zene hazai és nemzetközi népszerűsítésében. Ő a “Purim, avagy a Sorsvetés” című, a Győri Balettel közös produkció zeneszerzője. A klezmer szó egy régi héber hangszeres zenészt jelentő kifejezésből ered, s főként a kelet-európai zsidó kultúra népzenei együtteseire vonatkozik.

Edvin Marton másnap, szombaton ad ugyanott koncertet. A Liszt-év tiszteletére készült előadás fél kilenckor kezdődik. A sorozat Nagy Balázs és vendégeinek Operett Gálájával zárul a hónap utolsó napján, ugyancsak fél kilences kezdéssel. Az esten a magyar operett irodalom klasszikus és legismertebb dallamai csendülnek fel a népszerű győri színész, énekes tolmácsolásában.

A 120 négyzetméteres színpad és az ezer embert befogadó nézőtér ad helyet az augusztus 13-án esedékes Barokk esküvőnek is, s augusztus 19-én ér véget a Rába parti szezon. A Mária Evangéliuma című rockopera oratórikus előadását láthatja a közönség.

Földvári Gabriella