Győr+
2011.07.11. 09:50

Zebracsikó született a győri állatkertben

Két héttel ezelőtt újabb aprósággal gyarapodott a győri Xantus János Állatkert létszáma. Polly, a zebrakanca életerős kancacsikónak adott életet. A győri állatkertben eddig még nem született kis zebra.

Farkas Adrienn zoopedagógus elmondta, a kiscsikó szorosan a mamája mellett lépked, és kíváncsian szemléli az Afrika kifutó többi lakóját. Kedvenc elfoglaltsága a vidám nyargalászás a kifutó egyik pontjából a másikba.

A kis kancacsikót és anyukáját kezdetben elkülönítették a többi állattól, ám miután a fiatal patás megerősödött, kiengedték őket az Afrika kifutóba.

A zebracsalád mellett itt látható az állatkert két zsiráfbikája Rudi és Fábió, valamint Földünk egyik legnagyobb antilopfaja, a jávorantilop.

A kiscsikó egészséges és szépen fejlődik, mamája pedig óvja minden lépését. A kis kancát gondozói Borzasnak keresztelték el. Borzas még szopik, de a napokban már megismerkedett a lucernával is, amit kíváncsian kóstolgatott.

A zebrakanca 12 havi vemhesség után egy csikót hoz a világra. A kis zebra hamar talpra áll, sőt egy óra múlva már futkos. A csikók 7-11 hónapos korukig szopnak, bár egy hét után már képesek füvet is enni. Az újszülött zebrának egészen furcsa testarányai vannak. Az apró testhez aránytalanul hosszú végtagok tartoznak, ám ahogy a kiscsikó fejlődik, fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. Mintázatuk egyedi: nincs két egyforma csíkozású zebra. A csíkok vastagsága és a mintázat egyedenként változik, és annyira egyedi, mint az ujjlenyomat az emberek esetében.