Győr+
2011.11.24. 17:21

Workania: az álláshirdetések ötöde megyénkbe szól

A cégek által az interneten meghirdetett állások csaknem egyharmadát Budapesten, ötödét megyénkben kínálták az idei első tíz hónapban, a legtöbb álláslehetőség pedig az értékesítés és a kereskedelem területéről érkezett - derül ki a workania.hu internetes állásportál legfrissebb felméréséből, amelynek eredményeit az MTI-hez is eljuttatták.

A 2011 első tíz hónapjában online megjelent álláshirdetésekről készült elemzésük megmutatja, mely régiókban, milyen területekhez tartozó munkakörökre toboroztak leginkább a cégek az interneten.

A hirdetések mintegy 65 százalékát jelentették meg közvetlenül a munkaadók, a fennmaradó 35 százalék tanácsadó cégek, munkaerő közvetítő irodák által közzétett állásajánlat.

Budapesti állásokat kínált a hirdetések majdnem egyharmada (30 százaléka), Győr-Moson-Sopron megyében lévő álláslehetőségről szólt az ötöde, Pest és Csongrád megyei pedig a hirdetések valamivel több mint 5 százaléka. Fejér megyére az ajánlatok 3,2, Vas megyére 2,5 százaléka. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Veszprém megyére 1,5-1,5 százalék jutott, míg a sor végén álló Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére kevesebb, mint 1 százalék.

A technikailag szakképzett alkalmazottak a legkeresettebbek az online álláspiacon: az interneten megjelent hirdetések 26,3 százalék vonatkozik ilyen munkakörökre, míg a hirdetések 16,8 százaléka kínál szolgáltatási szférához tartozó alkalmazotti állásokat.

Középvezetői és menedzseri állások betöltését célozza a hirdetések 14,7 százaléka. Adminisztratív alkalmazottakat keresnek a hirdetések közel 12 százalékában, míg az online hirdetések 7 százaléka vonatkozik segédmunkákra.

A hirdetések 17,4 százaléka a kereskedelem területéhez tartozó álláslehetőségeket kínált, az idén eddigi ez a leggyakoribb álláslehetőség a világhálón.

Az információs technológiákhoz kapcsolódó állásokra vonatkozott az ajánlatok 10,3 százaléka, az adminisztráció, a gépipar, a közgazdasági, pénzügyek, könyvelés területére vonatkozott 7-7 százalékuk. A gyártás, termelés területén kínált állásokat az álláshirdetések 6,5 százaléka, a szállítmányozás, logisztika területén pedig 5 százalék.

Az egészségügyhöz, szociális ellátáshoz kapcsolódó munkalehetőségeket kínáltak a hirdetések 4,1 százalékában, elektrotechnika és energetika területéhez köthető állásra vonatkozott az ajánlatok 3,2 százaléka.

(MTI)