Hirdetés
Győr+
2012.03.28. 11:47

Wallenbergre emlékeznek

A magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata születésének 100. évfordulójára - a Külügyminisztérium kezdeményezésére – indította a Raoul Wallenberg Egyesület a középiskolásoknak meghirdetett vetélkedőket.

Hirdetés

Az internetes válogatók után a harmadik térségi elődöntőt 2012. március 28-án, szerdán 10 órától rendezték Győrött, a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében, a zsinagógában.

A megnyitón dr. Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, az egykori zsidóüldözés Győrt is érintette, több mint 5000 honfitársunkat deportálták, akik közül csak néhány százan tértek haza. Emlékeztetett rá, a város felszólalt az elhurcolások ellen, azt pedig kifejezetten kérte, hogy a zsidó orvosokat ne vigyék el, mert akkor megbénul a betegellátás.

Az alpolgármester kiemelte, minél több olyan emberre lenne szüksége a világnak, mint Wallenberg, akinek megingathatatlan volt tenni akarása és elkötelezettsége azért, hogy a társadalom minden tagja, tartozzon bármilyen vallási vagy etnikai kisebbséghez, békében, emberi jogai teljességében élhessen.

Dr. Orosz Ferenc, a Wallenberg Egyesület soros elnöke köszöntötte a diákokat, és elmondta, országosan 116 csapat jelentkezett a versenyre. A győri regionális fordulóba bejutott nyolc csapat már egy akadályt sikeresen vett, ahol bizonyították felkészültségüket. A győri versenyről a két legjobb együttes jut a fővárosi döntőbe, amit április 19-én rendeznek.

A centenárium alkalmából egyébként a kormány a 2012-es évet Wallenberg-évnek nyilvánította, amelyben különböző programokkal, köztük az országos vetélkedővel tisztelegnek a magyar állampolgárok tízezreinek megmentője előtt.

A Wallenberg-évet Martonyi János és Carl Bildt külügyminiszterek nyitották meg január 17-én a Magyar Nemzeti Múzeumban. A programsorozat legfontosabb célja, hogy megszólítsa az ifjúságot, bemutassák azt a jó példát, amit Wallenberg mutatott.

A győri elődöntőben az Óvárosi Középiskola (Tatabánya), az Asbóth Sándor Térségi Középiskola (Keszthely), az Eötvös József Evangélikus Gimnázium (Sopron), két csapattal a Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály Középiskola (Zalaegerszeg), az Oroszlányi Városi Gimnázium (Oroszlány), a Gazdasági Szakképző Iskola (Pápa) és a Kölcsey Ferenc Gimnázium (Zalaegerszeg) diákjai versenyeznek.

A rendezvény részeként 13 órakor „Raoul Wallenberg, a diplomata” címmel dr. Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára tart előadást.

Hirdetés