Győr+
2014.05.13. 15:35

Volt diákjaival jubilált a Móra

Az adyvárosi intézmény az elmúlt napokban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját.

Egykori diákjaival, igazgatóival és tanáraival közösen tartotta jubileumi ünnepségét a Móra Ferenc Általános és Középiskola. Az intézmény vezetősége nevében Csengeri Mária köszöntötte a megjelenteket. A főigazgató beszéde kezdetén elmondta, hogy ugyan a négy évtizedes történelmet nem lehet pár percben összefoglalni, de a főbb momentumokat érdemes megemlíteni.

 

 

„Iskolánkat 1973 szeptemberében nyitották meg, 24 tantermes, korszerű intézményként, több mint 800 diákkal. Jelentős volt a Móra életében, amikor 1975 végén a karzattal ellátott tornacsarnokot is átadták. Alig két évvel később felavatták az uszodát is, mely azóta is pedagógiai programunk szerves része, hiszen fontosnak tartjuk, hogy minden diákunk legalább alapfokon megtanuljon úszni. Sport centrikus iskolaként indult el intézményünk élete és azóta is rengeteg kiváló sportolónak adott esélyt arra, hogy bebizonyítsa tudását, illetve kamatoztassa tehetségét. Az általános iskolában már a kezdet kezdetén specialitások jelentek meg, a sport mellett a rajztagozat, vagy éppen az emelt szintű matematika” – ismertette a kezdeti, legfontosabb mérföldköveket a főigazgató. „A ’89-es évben középiskolával bővült az intézmény, így olyan összetett létesítménnyé vált, mely 6 éves kortól 18 éves korig kínál tanulási lehetőséget az ifjúságnak” – tette hozzá Csengeri Mária.

 

 

Az intézmény ünnepségére Borkai Zsolt is elfogadta a meghívást, a polgármester ugyanis általános iskolásként koptatta a Móra padjait, illetve tornatermét. „Ha visszatekintek az elmúlt 40 évre és csak Győr oktatását nézem, akkor mindenképpen elmondható, hogy ez az iskola igencsak kivette mindenből a részét. Ebben az intézményben olyan tanárok oktattak, akiknek céljaik voltak, mégpedig olyanok, melyek a diákok minőségi oktatására irányultak. Egykoron valóban én is az iskola tanulója voltam így számtalan, csodálatos emlék idéződik fel bennem, és mondhatom bátran, hogy a Mórába jó volt járni” – fogalmazott Borkai Zsolt, aki az évforduló alkalmából egy ezüst emlékérmet is átnyújtott az önkormányzat nevében.

A gálán a Mórás diákok szórakoztatták az aulában összegyűlteket, a közel két órás műsor után pedig a jubileum tiszteletére kiadott könyvet is megvásárolhatták az érdeklődők.

 

Csapucha Adrienn

Fotó: Marcali Gábor