Hirdetés

Vizsgázz üdén, segítünk!

Győr+
2019.01.18. 19:00

A tanulás és a megfelelő életmód a biztos siker titka vizsgaidőszakban. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT platform szakmai vezetője hasznos tanácsainak köszönhetően most Te is könnyebben átvészelheted, a sok energiaforrást igénylő periódust az életedben!

Hirdetés

Előfordul, hogy az ember stressz hatására nem kívánja az ételt, vagy éppen ellenkezőleg, korlátlanul záporozza szervezetét finomabbnál-finomabb falatokkal. Nos, nem árulunk el titkot azzal, hogy bizony a táplálkozás ezen két formája kicsit sem egészséges, sőt! A lehető legrosszabb amit tehetsz a testeddel ha rendszertelenül étkezel. Mint sok más élethelyzetben, úgy a vizsgaidőszakban is háttérbe szorul az egészségünk, annak ellenére, hogy némi odafigyeléssel segíthetnénk a koncentrációt és memóriánk is jóval fogékonyabb lehetne.

Antal Emese szerint a változatosság és a mértékletesség kulcsfontosságú

„Ami a legfontosabb az talán a rendszeres, napi négy-ötszöri étkezés” – kezdi beszélgetésünket Antal Emese, amikor agyserkentő tippek kapcsán kérdezzük. A dietetikus szerint az étrend megtervezése kiemelt jelentőséggel bírhat, így elkerülhető az is, hogy komolyan megterheljük szervezetünket. „Testünk 60%-a víz, ráadásul a víz gondoskodik arról is, hogy testünkben „vándoroljanak” a tápanyagok. A megfelelő folyadékbevitel így elengedhetetlen, a hidratáltság egészségünk egyik alappillére, ez pedig napi, minimum 8 pohár folyadékot jelent” – fogalmaz a szakember, majd hozzáteszi: természetesen vannak kimondottan agyserkentő finomságok, ezekkel azonban óvatosan kell bánni, a mértékletesség és a változatosság ez esetben is kulcsfontosságú. „Kávé, kóla, tea – talán ezekhez nyúlunk először, ha frissek és sokáig éberek szeretnénk maradni. Nyilván ezek az italok vizsgaidőszakban elkerülhetetlenek, de nem árt, ha variáljuk őket, ha például már két kávét fogyasztott valaki, utána érdemes inkább egy jót teát inni. Talán kevesen tudják, hogy a zöld teának tovább tart az élénkítő hatása, de a borsmenta tea – ami gyógynövényt tartalmaz – is támogatja a koncentrációt” – árulja el Antal Emese.

Jó, ha mindig van kéznél egy kis gyümölcs

De mi segít még abban, hogy könnyen, gyorsan tanuljunk és éberek maradjunk? A szakember ezt is elárulta. „A színanyagokban, antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsök mindig jó, ha kéznél vannak, mert egészségesek és tele vannak vitaminokkal, télen például a kivi, a narancs vagy a banán, de akár a savanyúságok is kitűnő választások lehetnek. De nem szabad megfeledkeznünk az olajos magvakról sem, melyek omega-3 zsírsavakat és magnéziumot tartalmaznak, ezek pedig szintén serkentik az agyműködést, valamint hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez” – teszi hozzá Antal Emese, kiemelve, hogy bár sokan ilyenkor a csokoládét részesítik előnybe, ő mégis azt tanácsolja: csokiból csak egy-két kocka engedélyezett.

A szakember rámutat arra: a mozgásra muszáj időt szentelnünk. „Igenis venni kell a fáradtságot és ki kell menni a szabad levegőre, hogy megmozgassuk magunkat, főleg akkor, ha több órán keresztül ülünk már a könyv fölött. Nem utolsó sorban a pihenésre, az alvásra is időt kell szánni, még akkor is, ha hajnalig szeretnénk tanulni” – zárja beszélgetésünket a dietetikus.

P. Csapucha Adrienn
fotó: pixabay.com, beküldött

Hirdetés