Hirdetés
Győr+
2011.11.29. 06:55

Vízparti sétaút őshonos növényekkel

Őshonos növényekkel övezett vízparti sétaúttal gyarapodott a szlovák határ mentén fekvő Vámosszabadi. A sétaút az ágas-bogas belterületi csatornarendszer egy szakaszán halad a haranglábig, amelynek felújítását e héten fejezik be.

Hirdetés

A sétaút kialakítására Leader-pályázaton nyert forrást az önkormányzat. Az 1800-as évek végén emelt harangláb rekonstrukciójára ugyancsak pályázati pénzből kerülhetett sor. Az erre fordítható összeget az 1700 lakosú település egyik civil szervezete, a Faluépítő Közösség nyerte el – mondta Réti Csaba polgármester az MTI-nek hétfőn.

A falukép szépítését célzó sétaút létesítésére, a környezethez illeszkedő pihenőpadok elhelyezésére és az őshonos fűz- és tölgyfajták telepítésére 3,5 millió forintot fordítottak. Hasonló összeget költöttek a harangláb megújítására uniós és magyar állami támogatásból.

A harangláb tulajdonképpen egy téglatorony, amelyben két harang található. A felújításhoz kapcsolódón megjavították azt a korábban meghibásodott szerkezetet is, amely a harangok megszólalásához nélkülözhetetlen volt. Így a harangok átmeneti “némaság” után újra megszólalnak a torony szerdai átadását követően.

(MTI)

Hirdetés