Vitaminbomba – Grapefruit saláta

Győr+
2019.02.23. 11:40

Aki kételkedik abban, hogy a grapefruit, a zellerszár és mustár nincsenek jó barátságban, próbálja ki! Nem a szokásos salátavariáció, hanem valami szokatlanul jó, és a téli immunrendszerünket felébresztő.

Pár napra kisütött a nap és azonnal illúziók ébrednek bennünk a nyár iránt, hogy lassan közeleg. Sajnos még pár hónap hátra van, de addig is készülhetünk rá, és már a kora tavaszi zöldségeket és egy-két merész gyümölcsöt megtalálunk a polcokon és használhatjuk is őket. Ezzel egyetemben kezdődnek a diéták, az új zsírégető étrendek és a friss edzéstervek. A grapefruit azon gyümölcsök egyike, ami mindezekhez nagyon hasznos. Zsírégető, emésztést serkentő, tele van C-vitaminnal és még természetes édességet is tartalmaz.

Valójában csak 300 éves múlttal rendelkezik, amikor is felfedezték Barbadoson. A pomelóhoz áll a legközelebb, de hibridnek nevezik. A jamaicai farmerek nevezték el, ami magyarul „szőlőgyümölcsöt” jelent és arra utal, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek el, mint a szőlősszemek. 100 g gyümölcs húsában csupán 32 kalória van és napi 200 g teljes mértékben fedezi egy felnőtt minimális C-vitamin szükségletét. Mindezek felett nekem azért jut eszembe gyakorta a salátára facsarni, mert 3 ízt tartalmaz: savanykás, édeskés, kesernyés. Ezek ötvözete pedig teljesen beízesít egy zsenge zöldségtálat, ezért használjuk bátran bármikor!

Bevásárló lista (4 személyre):

1 db grapefruit

100 g feta sajt

1 fej jégsaláta

150 g koktél paradicsom

1 db kaliforniai paprika

3 szál szárzeller

1 kis fej lila hagyma

Öntet: 2 kk mustár, 2 kk méz, 4-5 őrlés friss bors, fél kk só, 2 ek olívaolaj, 2 ek majonéz

Elkészítés

1. Az öntetet készítem el először. A grapefruittal kezdem, amit megmosok, megpucolok és gerezdjeire bontok. A nagy salátás tál felett szedem szét a gerezdeket, mert a levére szükségünk van. Kifejtem a fehér hártyából egy kis kés segítségével és félbevágom vagy ahogy sikerül. A lényeg, hogy a leve és húsa mind belekerüljön a tálba, a fehér, kesernyés hártya pedig a kukába.

2. Az öntet összes többi alapanyagát hozzákeverem és beleszeletelem a zöldségeket.

3. A sajtot kockákra, a zellert pedig hosszába kettévágom, majd apróra vágom, hogy ne legyen túl zavaró, hanem inkább kedves meglepetés, ha ráharapunk.

Tálalás: sült húsok mellé, pirítóssal vagy grillezett camember sajttal ebédre, vacsorára ideális.

#SzarkaZsófi