Hirdetés

Villám-kombi TESZT: Ford Focus Kombi 1.5 EcoBoost

Győr+
2019.03.08. 10:04

Kétféle ember van. Aki szereti a kombikat, és aki azért veszi, mert kell a hely a csomagoknak és a családnak. Most mindenkit szeretnék megszólítani. Eljött hozzánk az eddigi legszebb, legnagyobb és legsportosabb kompakt puttonyos: a Ford Focus Kombi.

Hirdetés

Fókuszban a stílus
Az új Focus szép autó, mert légies, mégis tágas. A kombi verzióra ez fokozottan igaz, hiszen kívül-belül nagyobb, mégis könnyed íveket használtak a tervezők, ezért nem tűnik monstrumnak. Menetfénye vagány, az orra nagyon „harapós”, és a lendületesség végigvonul az övvonalon. Az elkeskenyedő oldalablakok becsapósan kupésnak mutatják, miközben a csomagtér magas, széles… óriási! 608 liter a rolóig, és közel 1,7 köbméter, ha a hátsó üléseket a csomagtér felől a karokkal előrebuktatjuk. Persze van hely a közel 4,7 méteres hosszon, de ha a hátsó ülésre benézünk, már jobban kikerekedik a szemünk. A második sorban akkora hely van, hogy egy 175 cmes sofőr mögött akár egy kosárlabdázó is megbújhat. Elöl pedig szokásosan korrekt a helykínálat. Ha szeretünk feküdni, sportosan elhelyezkedni, le tudunk ülni a földre, ha a kilátást preferáljuk, fel tudjuk emelni az ülést – mert annyira nem alacsony autó.

Hirdetés

A tökéletes hajtás
Végre megkaparintottuk – az automata ötajtós dízel után – a nagyobbik benzines Focust. Volt már nálunk Kuga egyötös négyhengeres turbómotorral, ami tisztességesen ment. Most pedig itt a háromhengeres, másfél literes erőforrás. Kevés a henger? Próbálják ki! Ez a motor dolgozik a Fiesta ST-ben, ahol 200 lóerőt ad le. A Focus ST-line sorozatban 182-t, a Titanium tesztkocsinkban pedig 150-et. Utóbbiaknál egységesen 240 Nm, ami rendelkezésre áll. A számok szépen hangzanak, de mi a tapasztalat? Először is a kevés henger okozta egyenetlen járást nagyon jól kiegyenlítették. Kicsi gázfröccsre finoman megszólal a hátsó kipufogódob. Elindulás után pedig mintha a gondolatunkra reagálna a motor és a hatfokozatú kéziváltó egysége. Csak egy pöcc és megindul. A „nyomatékszegény” fordulatszám-tartomány annyira szűk – körülbelül a 1000-1200 ford/perc környékén van csak –, hogy kihívás a Focusszal nem rohanni. És ülhet benne négy ember is, akkor sem fárad. Leírom: ez az 1,5 literes EcoBoost benzines turbómotor megközelítően azt hozza, amit egy 2 literes turbódízel erőforrás! Persze mindehhez partner a közvetlen kormányzás és a multilink hátsó felfüggesztés is. Miután személyesen átéltem az első „nyaktörő” perceket, lenéztem az amúgy könnyen, és 90 százalékban pontosan a helyére ugró váltókarra és megpillantottam mellette a vezetési üzemmódváltó gombot.

Lehengerlő
Ha a normál módban utazunk, ugrik a kocsi és kellemes a harmónia a kormánnyal. Ha az ECO-ba tesszük, akkor kicsit ellustul, de hozza a 6 literes fogyasztást. Egyenletes tempónál akár egy henger le is áll, így néhány decit még fog a rendszer. Ha sportba teszszük, megtáltosodik. Nem tudom, hogy családi autóban tapasztaltam-e ilyen gázreakciót… Ha eddig pöccre indult meg, akkor most már a lehelet hatására is kilő az egyébként üresen 1,4 tonnás Ford kombi. Nehéz betelni vele. Főleg, hogy a beltérben minden a helyén van, minőségi szemre és tapintásra is, a szálcsiszolt betétek igényesek. A klíma jól működik és a 120 ezerért rendelhető téli csomag fűthető ülés-kormány-ablakmosó fúvóka kombinációja kötelező és hasznos tétel. Van még vészfékasszisztens, rendelhető parkolássegéd és táblafelismerő rendszer is. Mindezt, ezzel a jó motorral listaáron 7,5 millióért, és akár 800 ezer forint kedvezménnyel adják. Ha csak a motor a lényeg – meg hogy kombi legyen –, akkor egy Business szint kedvezményesen akár 6,2 millióért elhozható. Egy dolgot viszont „hibának” vélek: sport-állásban nem lehet hagyni az üzemmód-választót, indításnál mindig a normál módba ugrik vissza…

Szöveg és kép: Nagy Viktor

likeold
a fb oldalunkat