Győr+
2011.10.18. 15:42

Világválogatott gólszerző kapus

A Rába ETO futsalcsapata óriási bravúrt vitt véghez, amikor bejutott a legjobb tizenhat közé az UEFA Futsal Cup-ban. A csapat egyik legjobbja a világválogatott kapus, Balázs Zoltán volt, aki kiváló teljesítményének megkoronázásaként gólt is szerzett.

A Rába ETO története során először van ott Európa legjobb tizenhat együttese között. A csapat két győzelemmel és egy vereséggel a második helyen zárta a rigai tornát, így a világhírű Barcelona mögött továbbjutott az úgynevezett elitkörbe. A zöld-fehérek közül több rutinos játékos szerepelt már a tizenhat között még Romániában futsalozva, így tisztában voltak azzal, milyen kihívás vár rájuk Lettországban. Közéjük tartozik Balázs Zoltán is, aki főszerepet játszott a győri sikerben.

– Hatalmas eredmény ez Győrnek és Magyarországnak is. Előreléptünk a nemzetközi ranglistán, így a magyar bajnoknak jövőre nem kell selejtezőt játszania, hanem egyből a csoportkörben kapcsolódik be a küzdelembe. Nagy élmény volt átélni magyar csapat tagjaként is a továbbjutást. Jól megszervezett tornán vettünk részt, tökéletes volt a rendezés, a csarnokba például rendőri felvezetéssel jutottunk el. Tudtuk, hogy másféle felfogásra lesz szükségünk, hiszen sokkal gyorsabb a játék, mint amit a magyar bajnokságban megszoktunk. Készültünk erre, és amit terveztünk, meg is valósítottuk – elevenítette fel a rigai élményeket Balázs Zoltán.

A csapat a házigazda Nikars Riga, a futsalban is hihetetlenül erős Barcelona és a bosnyák Leotar Trebinje ellen lépett pályára, és magyar csapattól ritkán látható mentális erőről tett tanúbizonyságot több alkalommal is.

– Az első mérkőzésen egy nálunk előbbre sorolt csapat ellen játszottuk, amely ráadásul a hazai pálya előnyét is élvezte. Rendkívül színvonalas összecsapás volt, mindkét kapu előtt sok helyzet adódott. Már 5–1-re is elhúztunk, amikor egy hullámvölgyet kihasználva 5–4-re felzárkózott a Riga, de végül be tudtuk biztosítani a győzelmet, 7–4 lett a végeredmény. A Barcelona következett, a spanyol és a brazil válogatottból már ismertük néhány játékosukat, így tudtuk, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb csapata az ellenfelünk. Az első félidőben még bírtuk erővel és tisztesen helytálltunk, a második játékrészben azonban kiütközött, hogy a katalánok a világ legerősebb bajnokságából érkeztek: sokkal gyorsabban és dinamikusabban játszottak, és végül 8–2-re nyertek. A mindent eldöntő Trebinje elleni összecsapás rendkívül változatos volt. 3–2-re vezettünk, amikor megfordították az eredmény. 5–3-nál átálltunk vészkapusos játékra, és végül visszahoztuk a mérkőzést, 7–5-re nyertünk – foglalta össze a három, emlékezetes összecsapást a világválogatott kapus, aki a Trebinje ellen gólt is szerzett.

– A hajrában a bosnyákok is levitték a kapusukat, és miután megfogtam egy felperdülő labdát, egyből az üres kapuba lőttem. Nagyon ritkán szerzek gólt, a bajnokságban előfordult már párszor, de nemzetközi szinten most sikerült először.

A csapat november végén Lisszabonban lép pályára az elitkörben, de Balázs Zoltán addig sem fog unatkozni, hiszen a magyar válogatott tagjaként a brazíliai Világkupán játszik.

– Portugáliában már minden egyes pontszerzés csak ráadás lesz, nálunk sokkal előrébb rangsorolt csapatokkal találkozunk majd. A továbbjutásra most még kevés az esélyünk, de a későbbiekben talán ez már nem így lesz. Brazíliában Argentína, Csehország és Mozambik lesz a csoportellenfelünk. Én ötödik alkalommal utazom a dél-amerikai országba, mégis nagyon várom. Rendre öt-tízezer ember előtt lépünk pályára, élményt jelent ott játszani.

Lakner Gábor