Győr+
2011.08.19. 10:38

Világsztárok a Richter Teremben

Kobayashi Ken-Ichiro, Gilbert Varga, Jando Jenő, Kocsis Zoltán, Lukács Gyöngyi, Vasary Tamás. Világsztárok, akik valamennyien a Győri Filharmonikus Zenekar vendegei lesznek. A küszöbön álló évad terveiről Berkes Kálmán beszélt lapunknak. A műveszeti vezető és a zenekar a napokban érkezett haza az ausztriai Millstattban rendezett nyári fesztiválról.

Berkes Kálmán számára nagy öröm, hogy a győriek a komolyzene elkötelezett hívei, amit egyebek mellett az bizonyít, hogy az elmúlt két évben negyven százalékkal nőtt az eladott filharmonikus-bérletek száma. A művészeti vezető a világot járva mindenütt azt tapasztalja, hogy a nagyzenekarok a bérletes közönség tekintetében jelentős veszteségeket kénytelenek elkönyvelni. A győri együttes célja ennek ellenére a rendszeres koncertlátogatók táborának további gyarapítása.

Berkes Kálmán az új évadról szólva elmondta, ismét világsztárok lépnek fel Győrben. Három év tárgyalás eredményeként, harmincöt év után újra eljön és a Richter Teremben vezényli a győri zenekart Kobayashi Ken-Ichiro. Mindenszentek ünnepéhez kapcsolódva, az október 29-i koncerten Verdi Requiemje csendül fel, olyan sztárok közreműködésével, mint Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Kiss B. Attila, Kovács István. A hangversenyt Berkes Kálmán készíti elő, Kobayashi Ken-Ichiro csak néhány nappal az előadás előtt érkezik. Ugyanezt a koncertet november elsején Budapesten, a Művészetek Palotájában tartják meg. A karmesterre tekintettel az est bevételét a japán földrengés és szökőár károsultjainak javára ajánlják fel.

Az évadnyitó koncertet az idén hetvenedik születésnapját ünneplő, Kossuth-díjjal kitüntetett Medveczky Ádám vezető karmester vezényli. A szeptember 23-án esedékes nyitányon a Muzsikás együttes lesz a győriek vendége. Az október elsejei koncerten japán művész, Kaneko Miyuji zongorázik. Berkes Kálmán szerint a félig magyar származású, húszéves zongorista hazájában már óriási sztár.

Csillagokból egyébként sem lesz hiány. Fellép Győrben Lendvay József hegedűművész, Jandó Jenő zongoraművész, majd Héja Domonkos karmester érkezik Fenyő László csellista társaságában. Vendégünk lesz Gilbert Varga is, míg az évad végén Vásáry Tamás és a Savaria Szimfonikus Zenekar látogat el a Richter Terembe. A győri közönség találkozhat Kocsis Zoltán világhírű zongoraművésszel, aki ezúttal vezényli a zenekart, s folytatódik az a hagyomány, amely szerint minden évadban egy koncert erejéig bemutatkoznak a zenekar saját szólistái. Az évad zárasaként a Tosca koncertszerű feldolgozását élvezheti a közönség a világhírű operaénekesnő, Lukács Gyöngyi főszereplésével. Vezényel Kovács János, az Operaház jelenlegi megbízott igazgatója.

A könnyedebb szórakozást kedvelők meghallgathatják Illényi Katicát, továbbá Janza Katát és Dolhai Attilát, akik népszerű operettmelódiákkal állnak színpadra. A Flesch Károly bérletsorozat kamarahangversenyein minden alkalommal felcsendül egy klasszikus darab és egy huszadik századi magyar komponista műve. Az évadban Mozart-, Haydn-, Brahms-, Bartók-művek hangzanak el. Érdekességnek ígérkezik Sztravinszkij A katona története című műve.

A zenekar jelenleg a tréning időszakát tölti, legközelebb augusztus 28-án láthatja, hallhatja őket a közönség a Nyáresti hangversenyen. A bérletárusítás a nyári szünet után, augusztus 22-én, hétfőn 10 órától folytatódik.

Földvári Gabriella