Győr+
2014.04.08. 06:41

Világháborús emlékkiállítás nyílik Győrben

A világháborúk győri vonatkozásairól nyílik kiállítás csütörtökön, a város bombázásának hetvenedik évfordulóján a kisalföldi megyeszékhelyen, a Magyar Ispitában - közölte az MTI-vel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.

A június végéig megtekinthető tárlaton korabeli katonai felszerelések, egyenruhák, fegyverek bemutatásával, valamint Közép-Európa akkoriban legmodernebb üzeme, a győri ágyúgyár történetének megidézésével elevenítik fel az első világégés emlékét.

 

A kiállítás bemutatja Győr két világháború közötti fejlődését, kiemelten a Rába Vagon- és Gépgyár működését, majd a második világháború kora elevenedik meg az Emberek az embertelenségben című tárlat látogatói előtt.

 

Mint azt címe is mutatja, a kiállítás az emberi sorsokra építve vezet végig a város huszadik századi történelmén.

 

A költők, írók személyes élményei, gondolatai mellett a tárlat középpontjába egy győri születésű katona, Fejes István kerül, aki az első világháborúban gyalogosként, majd gépkocsivezetőként, a másodikban pedig pilótaként vett részt, utóbbi posztján több mint 300 bevetésével rekordot állított fel.

 

A múzeum közlése szerint a kiállítás Győrben egyedülállónak számít, hiszen számos olyan tárgyat láthat majd az érdeklődő, amelyek eddig nem szerepeltek történeti kiállításokon. A rendezésben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kollégáin kívül a Hadtörténeti Intézet és Múzeum több munkatársa is közreműködött, akik a szakmai segítség mellett tárgyakkal, fotókkal segítették munkánkat.

 

(MTI)