Hirdetés
Győr+
2018.03.20. 11:23

Vigyázzon: ismét akcióban az ‘unokázós’ csalók

Győr-Moson-Sopron megye területén ismét megjelentek az úgynevezett „unokázós” csalók. A megyei rendőr-főkapitányság a megelőzés lehetőségeire hívja fel a lakosság figyelmét.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban Győr-Moson-Sopron megye területéről olyan bejelentések érkeztek a rendőrségre, amelyek a már jól ismert „unokázós” csalásokról szóltak. A bejelentők többnyire idősebb személyek voltak, akik elmondták, hogy idegenek hívták fel őket telefonon azzal, hogy gyermekük, unokájuk balesetet okozott. Ennek következményeire – a büntetésre, illetve az okozott kár megtérítésére – egy nagyobb összeget kellene átadniuk a felhívott lakásán megjelenő képviselőnek. A megyénkben felkeresett szépkorúak többségénél nem jártak sikerrel a csalók, a sértettek idegenekkel szembeni egészséges bizalmatlansága segített abban, hogy ne váljanak a bűnelkövetők áldozataivá.

 

Hirdetés

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

 

A leggyakoribb színlelt okok:

Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.

Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.

A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

 

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!

Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!

Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát! Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként vagy hivatalos személyként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd azt a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán keresztül ellenőrizzék le!

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

 

police.hu

 

likeold
a fb oldalunkat