Hirdetés
Győr+
2012.02.23. 14:12

VIDEÓ: elfogadták Győr költségvetését, itt a díszpolgárok névsora

Egy ellenszavazattal elfogadták Győr költségvetését. Tizennyolcan voksoltak rá igennel, öten tartózkodtak. Döntöttek a díszpolgári címekről is a közgyűlésen.

Hirdetés

Dr. Kun András (MSZP) hozta fel a sajtópáholyba a párt kérdéseit és módosító javaslatait. 23 képviselő van jelen. Már 24-en, mert Szeles Szabolcs is megérkezett.

Hirdetés

Az MSZP politikusa ügyrendi hozzászólást tett, a szervezeti és a működési szabályzat felülvizsgálatát javasolja. A közgyűlés nem támogatja a kezdeményezést. Megszavazzák a napirendi pontokat.

Hegyi Zoltán is szót kér Neupor Zsolt átlépett a Demokratikus Koalícióba, ezért az MSZP-ből kilépett. A szocialisták frakcióvezetője Németh Árpád lett.

Az első napirend a Közterület Felügyelet és a Mezőőri Őrszolgálat beszámolója.

Vörös Gyula (Jobbik) az utcai árusokról érdeklődik.

Dr. Dézsi Csaba András (Fidesz) azt kérdezi: a mozgássérültek kötelesek-e a nekik fenntartott helyekre állni, vagy az igazolvány birtokában bárhová parkolhat. A válasz:a hatályos jogszabályok szerint bárhová.

A túlnött sövények gondozására hívja fel a figyelmet Bárány István (Pro Urbe), s megköszöni a szolgálat munkáját.

Fekete Dávid (Fidesz) szerint az eltelt idő bizonyítja, helyes volt a belvárosi forgalom korlátozása. Arról is szól, hogy az Újvárosban és a Bercsényi liget környékén sok az illegális szemét, melyet máshonnan visznek oda.

Dr. Sík Sándor (KDNP) úgy látja, hogy a közös fellépés következtében az illegális szemét mennyisége valamivel csökkent, de most is gondot jelent. Szentiván útjait tönkreteszik a túlsúlyos teherautók, panaszolta a képviselő, s kéri, hogy a jogtalan közlekedést szorítsák vissza.

Kovács Tamás (Fidesz) megköszöni, hogy a lakók jelzései alapján a szolgálat gyorsan intézkedett. Fölveti, hogy a Lajta utca környéki közterületen sokan fogyasztanak alkoholt.

A Jereván úti árusítás rendbetételét köszöni meg Simon Róbert Balázs alpolgármester.

Azt gondoltuk, hogy ezt a napirendet gyorsabban lepörgetik.

Az előterjesztés elfogadása után a fő napirendet, a költségvetést tárgyalják.

Borkai Zsolt polgármester arról beszél, hogy figyelembe kellett venni a tavalyi költségvetést. Az idei büdzsében tapasztalható, hogy a vagyonértékesítésbena tavalyinál kisebb összegel számolnak. Az adó területén az iparűzési adó a költségvetés 40 százalékát teszi ki.

A szociális hálót – mely az országban a legjobban működik – fenntartják, ugyanez igaz a színvonalas oktatási intézményekre. Folytatják a szakképzési ösztöndíj-rendszert.

Borkai úgy fogalmazott a költsévetés egyensúlyban van, a város nem adósodik el. Kéri a terv elfogadását.

Neupor Zsolt (DK) azt kérdezi, mit takar a belvárosi parkoló építzésére elkülönítendő 600 milliós tétel?

Hegyi Zoltán (MSZP) az óvodai elhelyezésekről érdeklődik. Megkérdezi, tervezi-e a város a Baross-híd felújítását.

Dr. Kun András nyitja a kérdezők sorát. A sajtóhoz is eljuttatott hét kérdést teszi föl. Mit tartalmaz a belvárosi parkoló építésének, kialakításának fedezetére elkülönített 600 millió forintos költségvetési tétel. Tervez-e a város valamit a Baross-híd felújításával?

Bárány István kérdez, majd dr. Kun András.

Mi indokolja, hogy kevesebb iparűzési adót terveztek be a költségvetésbe? Németh Árpád (MSZP) ugyancsak azt veti fel: milyen műszaki tartalommal bír a belvárosi építésének fejezete? 370 milliót szánnak a Dunakapu tér környékének átépítésére, ezt pontosan mire fordítják.

A pénzügyi főosztálya válasza:a 600 milliós parkolólétesítés konkrét műszaki tartalmáról még nincs döntés, erről majd a közgyűlésnek kell határozni. Egyelőre tehát nem tudható, hogy milyen garázsokat építenek, ám az összeget be kell tervezni. Az iparűzési adó azért lesz kevesebb a tavalyihoz képest, mert 2011-ben a legnagyobb adófizető egy korábbi, alulbecsült adójának feltöltését fizette meg – egyébként jogszerűen. Ez közel fél milliárd forint volt. A 2011-es adófeltötltését pedig túlteljesítette a cég.

Ilyen összeg az idén nem érkezik be, ezért kellett kevesebb bevételt tervezni.

A Baross-hídról szólva Borkai Zsolt elmondta: az országos költségvetés a felújítás tervezését tartalmazza. Szükségessége nem vitatható.

A Dunakapu térrel kapcsolatban arról szólt: az útkezelő bevonásával készültek tanulmányok, vannak konkrét javaslatok a parkolóépítésre. Hangsúlyozza, amennyiben a múlt értékei meg lehet menteni, s színvonalasan bemutatni, a mélygarázsnak sem lehet akadálya.

2014-től lesz kötelező óvodába járatni 3 éves kortól a gyerekeket, válaszolta a polgármester kérésére Páternoszter Piroska. Nem okoz gondot a változás, készülünk rá, mondta a szakember.

Pintér-Péntek Imre (Pro Urbe) az országos lehetőségek és a helyi költségvetés kapcsolatáról beszél, s összefogásra bíztat. Vizsgáljuk felül Győr gazdasági programját, javasolja.

Dr. Kun András azt javasolja, hogy az Audi logisztikai parkjának megvalósítása érdekében a GYŐR-SZOL Zrt.-nél történjen meg 600 millió forintos tőkeemelés. Másik szocialista kezdeményezés, hogy a város az egyetemi alapítványon keresztül 20-25 jogász és közgazdász hallgatónak adjon ösztöndíjat Az MSZP szerint a Dunakaputér átépítésével kapcsolatos kiadási tételt töröljék. Németh Árpád ehhez hozzátette: az így felszabaduló 370 millió forintból 210 millió szolgálja a tér helyreállítását, a maradék 160 millió az általános tartalék összegét növelje.

Dr.Sík Sándor szerint a költségvetésben minden lényeges pont szerepel.

Forrósodik a légkör. Neupor Zsolt országos politikára tereli a szót, Borkai Zsolt pedig amnéziával vádolja az elmúlt nyolc évet illetően.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester szerint az ellenzék pánikot kelt. Nem érti, hogy az MSZP miért akarja elvenni a belvárostól a 600 millió forintot. Utalt arra, hogy 1,7 milliárdos tartaléka van a városnak, ha bármilyen országos gond volna, az elegendő lenne a korrigálására.

Vörös Gyula azt mondta: folytassuk a Dunakapu tér fejlesztését, s elutasítja az MSZP javaslatát.

Kalmár Ákos (Fidesz) elismerte, hogy a világgazdaság és Európa bizonytalan, Győr költségvetése viszont óvatos tervezéssel készült. Megvalósulásában nincs bizonytalanság.

Dr. Dézsi Csaba András felidézi, hogy más városok képviselői irigylik Győrt. Nem csupán az adottságai, eredményei miatt, hanem mert a politikai erők együtt tudnak működni.Ezt kellene folytatni most is. Dézsi szerint óvatos, de bátran tervező költségvetés készült.Szerinte a közgyűlésen komoly kritika nem hangzott el.

A költségvetés esetében nem az a kérdés, hogy jó vagy rossz, hanem hogy végrehajtható vagy nem az. A mostani költségvetés jó és jól szolgálja a város érdekeit – fogalmazott Simon Róbert Balázs alpolgármester. A független könyvvizsgáló értékelését idézte, mely kedvező.

Borkai Zsolt az Audi logisztikai parkjáról szólva elmondta: nem az MSZP által javasolt út a járható, nem oldja meg a gondot, viszont a háttéregyeztetések – melyekről egyelőre érdemben nem beszélhet – kedvezőek

A szünet után most kezdik a szavazást az MSZP módosító javaslatairól.Valamennyit elutasították.

Piintér-Péntek Imre eseti bizottság létrehívását javasolta, ezt sem támogatták.

A végszavazáson Győr idei költségvetését 18 igen, 1 nem szavazattal, 5 tartózkodással a közgyűlés elfogadta.

A további napirendi pontokat – melyekről alább, a Korábban című rovatunkban írtunk – eddig nagyobb vita nélkül elfogadták.

Most arról szavaznak, kit küldjön a város a Magyar Olimpiai Bizottságba. A város eddigi képviselője, Borkai Zsolt polgármester ugyanis elfogadta a tornaszövetség delegálását, ezzel lehetőség nyílt még egy tag megválasztására, a város nevében.

Borkai Zsolt polgármesterként, s áttételesen a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként a társadalmi munkában elvégzett feladatra dr. Somogyi Tivadar alpolgármestert jelölte.

A közgyűlés 24 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazta az alpolgármester.

Zárt ülésen döntött a testület a díszpolgári címekről és a Pro Urbe-díjakról.

Díszpolgár lesz Gasztonyi László, a Vill-Kor Hungaria ügyvezetője, Palotai Károly olimpikon, valamint intézményként a Széchenyi István Egyetem.

Pro Urbe-díjban részesül Matusz Károly fotóriporter, a Lurkó alapítvány, s az Első Győri Lions Klub.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Korábban:

A holnap délelőtti közgyűlés legfontosabb napirendi pontja az idei év költségvetésének vitája, elfogadása lesz. Borkai Zsolt polgármester a gyorplusz.hu érdeklődésére előzetesen elmondta: a költségvetésnek csaknem a felét az iparűzési- és az építési adó teszi ki. Ezért a város lehetőségeit jelentősen befolyásolja az ország gazdasági fejlődése, az itt működő cégek eredményessége.

Borkai Zsolt

A polgármester hangsúlyozta: az intézmények fenntartását kiemelt feladatuknak tekintik. Minden hatodik-hetedik forintot pedig fejlesztésekre költenek az idén. Felújítják a Dunakapu teret, mégpedig úgy, hogy a múlt emlékeit is megőrzik, a beruházás keretében parkolási lehetőséget teremtenek. Folytatják a lakóutca-programot, s az Újváros felújításáról sem mondanak le. (Borkai Zsolt a kereskedelmi és iparkamara fórumán részletesen is szólt a tervekről, erről ITT olvashatnak.)

A közgyűlésen beszámoló hangzik el a győri Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat tevékenységéről. Kiderül belőle, hogy a köztisztasággal összefüggő gondokat elsősorban a lakatlan ingatlanok okozzák. Javulás tapasztalható viszont az építkezéseknél, általában betartják az előírásokat. A Győr vonzáskörzetéből származó illegálisan lerakott szemét mennyisége azonban nőtt.

Az ebtartási szabályokkal kapcsolatban azt tartalmazza a beszámoló, hogy egyre több a kutyabiléta nélküli eb a közterületeken.

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló rendelet módosításának javaslatát Szabó Erik, a szakbizottság elnöke terjeszti be. Ennek a legfontosabb eleme, hogy az önkormányzat önként vállalt feladatként a továbbiakban is megtartja a helyi kiegészítő lakásfenntartási támogatások rendszerét. Azt is indítványozza az előterjesztés, hogy a bölcsődei ellátás során biztosított gondozásért ne állapítsanak meg térítési díjat.

Szabó Erik

Tájékoztató hangzik el a közgyűlésen a hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítása érdekében a GYŐR-SZOL Zrt. által felvett hitel és kamatai megfizetéséről. A WHO tavalyi tevékenységéről dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ad tájékoztatást. Javaslatot nyújtanak be a Magyar Olimpia Bizottsági tagság betöltésére. A város jelenlegi delegáltja ugyanis elfogadta a Magyar Torna Szövetség felkérését, s MOB-tagként képviseli a tornasportot. Így a városnak lehetősége van jelöltet állítani. Borkai Zsolt polgármester dr. Somogyi Tivadart javasolja erre a tisztségre.

Dr. Somogyi Tivadar

Módosítják a településszerkezeti tervet is.

gyorplusz.hu

Fotó: Molnár G. Tamás

likeold
a fb oldalunkat