Versenyben a szép magyar beszédért

Győr+
2014.04.18. 13:31

Április 25 és 27 között 49. alkalommal rendezi meg a győri Kazinczy gimnázium a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép magyar beszéd” verseny országos, Kárpát-medencei döntőjét. Nincs még egy olyan oktatási intézmény az országban, amely ilyen hosszú ideje adna otthont középiskolai versenynek.

-1966-ban rendezték meg először a versenyt, amely az eltelt közel öt évtized során nem sokat változott, azokban a céljaiban semmiképp sem, hogy a tanulók nyelvi- és előadói készségét, magyar nyelv iránti szeretetét, értő olvasási tudását folyamatosan táplálja, bővítse – fogalmazza meg Németh Tibor, a Kazinczy gimnázium igazgatója a rendezvény küldetését.

– Egy-két változás azért akad, például a szóbeli megmérettetés mellett írásbeli fordulót is tartunk, itt többek között különböző mondatfonetikai eszközökkel hangsúlyokat kell jelölni. A versenyre való felkészülés a későbbiekben azoknak a gyerekeknek mindenképpen segítség lesz, akik felnőttként, bármilyen foglalkozást választanak is, tömeg, illetve közönség előtt beszélnek majd. A középiskolás korosztálynak mai napig ez a legjelentősebb anyanyelvi versenye – osztja meg tapasztalatait az igazgató.

1989 óta a határon túli területekről is érkeznek a megmérettetésre, Erdélyből tíz, Kárpátaljáról és a Vajdaságból öt, Felvidékről hat tanuló vesz részt.

A rendezvény két kategóriában zajlik:külön versenyeznek s gimnazisták és a szakképző iskolák diákjai. Közel 150, a magyar nyelv iránt elkötelezett tanuló méri össze a tudását, felkészültségét.

Április 25-én, pénteken egy szabadon választott mai magyar esszé szöveget kell előadni a versenyzőknek, valamint ekkor kerül sor az írásbeli feladatra, másnap pedig a kötelező szövegek felolvasása következik.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre, a Kazinczy-érmek, a Kazinczy-díjak és a Péchy Blanka- díjak és egyéb különdíjak átadására április 27-én, 9 órakor a Városháza dísztermében kerül sor.

Összesen 35 tanuló kap Kazinczy-érmet, ebből öten a határon túlról. Idén Kazinczy- díjat három pedagógus, Péchy Blanka -díjat pedig két pedagógus vehet át.

-A Kazinczy-díj kezdetektől a legkiemelkedőbb anyanyelvi díj, amely több mint félévszázada őrzi a rangját. Olyan színészek, előadóművészek, rádió és televízió bemondók, pedagógusok kaphatták, akik valóban sokat tettek a magyar nyelv műveléséért. Nem csökkent díj szakmai elismertsége, hiszen minden évben csak a legkiválóbbaknak ítéli oda a szakmai zsűri – mondja Németh Tibor.

– A verseny kezdetekor Deme László professzor, a „Beszélni nehéz” iskolai anyanyelvápoló mozgalom egyik elindítója, kérte fel a legkiválóbb nyelvészeket a bírálóbizottságban való részvételre, mely ma is a legjelentősebb, beszédművelés iránt elkötelezett szakemberekből áll.

Mind a versenyek, mind az eredményhirdetés nyitott, ezekre minden érdeklődőt várnak.

Részletes program: www.kazinczy.gyor.hu