Hirdetés
Győr+
2016.06.02. 11:36

Vénusz visszatért a Radó-szigetre

Győrben, a Radó-szigeti Vénusz szobrot, a felújítását követően csütörtökön állították a helyére.

Hirdetés

Az 1985-ben Eskulits Tamás szobrászművész által készített műalkotást az évek során többször megrongálták, megcsonkították, medencéje repedezett, mállott, nem működött a csobogója. Tavaly Vénusz fejét letörték, és a Rábába dobták. Így a szobor méltatlan képet mutatott, ezért felújítása elkerülhetetlen volt.

Hirdetés

Albert Levente nyúli kőfaragó végezte Vénusz restaurálását, aki elmondta, megviselt állapotban volt a szobor és a kút, amikor a 470 kilós szobrot és a 3 tonnás kutat elszállították a műhelybe. Megtisztították és elvégezték a kisebb-nagyobb hiánypótlásokat a szobron. A kút káváját is cserélni kellett, valamint új alapot építettek. A munkálatokkal 28 nap alatt végeztek.

Megtörtént a szobor vízgépészeti berendezéseinek, közműellátásának kiépítése is, így a csobogó újra működik. A medence feltöltése az újonnan létesült vízaknából, automatikusan történik, a vízforgatást pedig napelemmel működő szivattyú biztosítja. A szobor környékének burkolatát is helyrehozták. A felújítás teljes költsége bruttó 8 millió forintba került.

A szobor helyreállításakor Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester elmondta, korábban már elkészült a Cziráky-emlékmű és obeliszk restaurálása, a Megyeháza téri szökőkút teljes rekonstrukciója, a Radó-szigeti Hősi Emlékmű megújítása. A köztéri szobrok és szökőkutak felújítását a jövőben is folytatni szeretné az önkormányzat – emelte ki az alpolgármester.

Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a megújított köztéri alkotásokat, szökőkutakat térfigyelő kamerák vigyázzák, de a létrehozott újdonságok csak akkor tudnak tartósan megmaradni, ha a győriek vigyáznak azokra. Az alpolgármester reméli, a kamerák visszatartó erővel hatnak a rongálókra. A vízpartok újra életre keltek Győrben, melyhez kapcsolódva a jövőben további fejlesztésekre készül az önkormányzat.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat