Győr+
2011.12.03. 09:30

Véletlenül eladományozta élete pénzmegtakarítását – Volt-e példa Győrben téves adományozásra?

Véletlenül eladományozta összes megtakarított pénzét egy 80 éves férfi az Egyesült Államokban, amikor használt ruháit odaadta a helyi szeretetszolgálatnak.

A férfi nem bízott a bankokban, ezért egyik kabátjába belevarrta 13 ezer dollárját (mintegy 3 millió forint), ám véletlenül a “széfes” öltözék is bekerült az eladományozottak közé.

Amikor rádöbbent, már késő volt. A szeretetszolgálat ugyan tüzetesen átvizsgálta a szóban forgó napon kapott összes ruhát, ám nem lelte meg a kabátot.

A károsult lánya ezer dollár jutalmat ajánlott fel a kabát visszaszolgáltatójának – adta hírül a Yahoo amerikai hírportál.

A győri sztorik

Ilyen mértékű vétlen adományozásról nem tudunk, ám győri egyesületek, alapítványok is voltak már kedvezményezettjei nem nekik szánt pénznek. Igaz, ezt utólag, nem csekély jogi procedúra árán visszautalták figyelmetlen tulajdonosának.

Egy hölgy például összekevert két csekket, s buszsofőr férje jegyekből származó bevételét a busztársaság helyett egy alapítvány számlájára adta fel.

Nem sokkal később kiderült a tévedés, s az asszony kétségbeesetten kérte vissza az összeget. Igen ám, de az adományok sok esetben adókedvezménnyel járnak, az alapítványok igazolást adnak a jótékonykodásról. Vigyázni kell tehát, hogy ne lehessen trükközni ezzel a lehetőséggel. Nincs mód arra, hogy csak úgy, automatikusan visszautaljanak a számlájukra érkező pénzből.

Az érintett alapítvány végül az adóhatóság tanácsai alapján, jogi procedúra keretében tudta visszaszolgáltatni a buszbevételt a figyelmetlen asszonynak.

Egy másik történetről is tudunk. Ennek a főszereplői egy idős férfi gyermekei voltak. Amikor apjuk meghalt, fölforgatták a lakást az elrejtett pénzért. Valamennyit találtak is, de kevesellték. Rábukkantak egy csekkre, melyen az öreg nagyobb összeget adott fel egy kiemelten közhasznú alapítvány címére.

Megkeresték az alapítványt,, s amikor kiderült, hogy valóban hozzájuk érkezett meg a pénz, akkor nem túl boldogan ugyan, de lemondtak róla.