Hirdetés

Végrehajtás alatt állnak

Győr+
2012.02.28. 15:48

A győri cégek közül melyek ellen indítottak végrehajtási eljárást? – ezt követtük nyomon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Hirdetés

A NAV azért teszi közzé folyamatosan frissített formában a listát, hogy átláthatóbb legyen a gazdaság. Nem a megszégyenítés a célja – a végrehajtási eljárások mögött gyakran külpiaci tényezők, pénzügyi válságok állnak -, hanem hogy a cégpartnerek, az üzletfelek tisztában legyenek az érintett vállalkozás helyzetével.

Hirdetés

A honlapon internetes adatbázisában kizárólag a konkrét időpontban végrehajtás alatt álló adózók szerepelnek. Ezt követően a mai napig teljesített kifizetések és egyéb korrekciók az aktuális adatbázisban nem találhatók, az azóta lezárt eljárásokkal érintett adózókat a következő heti frissítés során törlik.

A honlap alapján furcsaságokra is fény derülhet. Tíz nappal ezelőtt a szombathelyi nyugat.hu például arra bukkant, hogy a megyei törvényszék is végrehajtás alatt van. Kiderült, hogy egy 6600 forintos tavaly lejárt tartozás áll a háttérben, melynek jogcíme ingatlan-nyilvántartási szolgáltatási díj, s már 2011-ben befizették.

Az általunk megnézett lista utolsó frissítése 27-e. Az adatok között több olyan cég is szerepelt, mely földrajzi helymegjelölésként használja a győri nevet. Ha utánanézünk, akkor azonban azt tapasztaljuk: a székhely más településen található. Ennek persze sok érthető oka lehet. Ma Magyarország meglehetősen centralizált, budapesti iroda nélkül nemzetközi tranzakciókat lebonyolító társaság nehezen tud csak működni.

Egy neve elhallgatását kérő szakember beavatott bennünket abba, milyen hátsó szándéka lehet annak, hogy távolabbi székhelyeket jelölnek meg. A szakember nem egy olyan esetről tud, hogy több, egymást ismerő cég összefog, s valamelyik fővárosi ingatlanban nyit egy közös irodát. Ott általában egy titkárnő dolgozik, ő fogadja az érkező leveleket. Már ha fogadja… A szemfényvesztés lényege éppen abból áll, hogy amennyiben pénzügyi felszólítás vagy egyéb kellemetlen küldemény érkezik, nem veszik át, s az a „címzett ismeretlen” megjelöléssel visszaérkezik a feladóhoz. Ezzel el lehet odázni bizonyos kínos ügyeket, alkalmas az időnyerésre, a bujkálásra.

Ezzel persze nem azt akarjuk sejtetni, hogy a fellelt, máshol cégközpontot bejegyző győri cégek is ezért nyitottak irodát a várostól távol. A nem győri székhelyű, ám megítélésünk szerint elsősorban győri kötődésű vállalatokat nem említjük a későbbi viták elkerülése érdekében.

A február 27-én frissített adatokban található győri társaságok közül: a Noa Győr Investment Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. a legnagyobb. Ez a vállalkozás kezdte el építeni Győr-Szabadhegyen a Royal Parkvárost.

A Győr Fun Sport Kereskedelmi Kft. két üzletet is működtet, sportruházattal foglalkozik.

A Győr-Busz Fuvarozási és Kereskedelmi Bt. is szerepel a listán, „végelszámolás alatt” megjegyzéssel.

A végrehajtás alatt álló győri cégek száma tehát nem túl magas, főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy az iparilag legfejlettebb térségben hány vállalkozás tevékenykedik.

gyorplusz.hu

Fotó:mindennapi.hu

likeold
a fb oldalunkat