Hirdetés
Győr+
2018.09.14. 16:00

Védje mancsos barátját a kullancsoktól, bolháktól!

A kutyusokat bizony a kullancs- és bolhaveszély is fenyegeti, ám dr. Losonczi Alexandra, a Győri Állatmenhely állatorvosa hasznos tanácsokkal segít, hogy a gondos gazdik elkerüljék a bajt, s azt is elárulja, milyen következményei lehetnek, ha nem figyelnek eléggé kedvenceikre.

Hirdetés

Akinek van kutyája, mindenképp javasolt, hogy védje a kullancsoktól, bolháktól, hiszen ezek egyike sem játék – figyelmeztet dr. Losonczi Alexandra. Az állatorvos azt is elárulta, miért van erre szükség: a kullancsokban például megtalálható a Babesia nevű kórokozó, amely babesiosist okozhat. Ez a betegség pillanatok alatt legyengíti az állatot, lázzal, véres vizelettel jár, ha nincs kezelve, anémiás állapotot – vérszegénységet – is okozhat. Tehát, ha kullancs van az állatban, érdemes állatorvoshoz vinni. Ha a kullancsot nem vennék észre, viszont arra figyelnek fel, hogy egy kicsit bágyadtabb az eb vagy sötétebb a vizelete, akkor is mindenképp ajánlott szakemberhez fordulni. A kullancsokban megtelepedett kórokozók által hordozott betegségeknek több mellékhatása is lehet, s ha egyszer késnek a kezeléssel, akkor akár az is előfordulhat, hogy az állatot élete végéig kezelni kell. Vérátömlesztésre, szteroidos kezelésre is szükség lehet.

 

Hirdetés

Szinte esély sincs arra, hogy az összes kullancsot megtalálja a gazdi (fotó: Pixabay)


Otthon kullancsot eltávolítani lehet, de nem ajánlott – hangsúlyozza az állatorvos. Ezt azzal magyarázza, hogy az eltávolítás nagyon nehéz, hiszen vannak szinte észrevehetetlen egyedek is, ám azok a kullancsok is fertőzhetnek, amelyek mindössze egy milliméteresek. Egy fekete színű kutyában pedig például szinte esély sincs arra, hogy az összes kullancsot megtalálja a gazdi. Ráadásul, mivel nincsenek nagy telek, nem pusztulnak el a kullancsok, így állatainkra nagyobb veszély leselkedik manapság egy erdei kirándulás során, de akár a kertben vagy az utcán is.

 

Dr. Losonczi Alexandra és örökbefogadott kutyája, Éosz

 

A bolha elleni védelem is rendkívül fontos, hiszen a kutyáknál akár egyetlen bolhacsípés is bolhaallergiát okozhat, amelynek kikezelése nagyon hosszadalmas idő – világít rá dr. Losonczi Alexandra. Ráadásul bőrgyulladás is jelentkezhet, az állatot hajlamosíthatja mindenféle allergiára – az is előfordulhat, hogy a csípés után már csak hipoallergén tápot ehet az eb. Nem utolsó sorban: a gazdi sincs biztonságban, ha kutyája bolhás. Bár a bolha emberre nem terjed át, csípése rendkívül kellemetlen.

 

Egyetlen bolhacsípés is bolhaallergiát okozhat (fotó: Pixabay)

 

Érdemes tehát védekezni a kullancs- és a bolha ellen, dr. Losonczi Alexandra azt is elmondta, milyen lehetőségek közül válaszhatnak a gazdik. Lehet például cseppeket (spot on) használni a kutyuson, ezek egy hónap védettséget jelentenek, de ha víz éri az állat bundáját, akkor csökken a hatásuk. Tabletták is rendelkezésükre állnak: van havonta beadandó és van háromhavi adagos tabletta is. De akár nyakörv mellett is dönthetnek: a bolhanyakörvnél arra kell figyelni, hogy kellően szoros legyen, csupán egy ujj férjen be alá, mert csak így hatékony – figyelmeztet az állatorvos. Hozzátette, ha hosszúszőrű az állat, meg is kell nyírni a szőrét a nyakörv alatt. Ezek a nyakörvek hét-nyolc hónapos védettséget adnak. Ami pedig nagy könnyebbség lehet azoknak a gazdáknak, akiknek kutyájuk a fürdőzés szerelmese: a nyakörvből van vízálló változat is, így akkor sincs baj, ha a nyári időszakban szinte mindennap megmártózna szeretett négylábú barátjuk, vagy a patakba gázolna egy őszi kirándulás során.

 

Ne feledjék: a kutya családtag, egészsége fontos. Figyeljenek rá Önök is!

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat