Győr+
2011.07.11. 09:44

Vaskakas Ünnepi Játékok Győrben

Győr történetének egyik legrégebbi legendája a török korhoz kapcsolódó vaskakas legenda, amely július 14-17 között megelevenedik Győrben.

Serfőzőné Tóth Andrea kulturális igazgató 2011. július 8-án elmondta, a Vaskakas Ünnepi Játékok esti színházi előadásai és koncertjei a Rába partján felállított víziszínpadon zajlanak négy napon keresztül, július 14-től 17-ig. Az első napon az Operaház Fantomja koncertszerű előadását láthatják az érdeklődők. Pénteken a Magyar Virtus – Liszt Ferenc Pest-Budán című izgalmas produkció következik olyan neves előadókkal, mint Pál István „Szalonna”, Radics Ferenc, Herczku Ágnes, és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.

Szombaton a Zrínyi rockoperát mutatják be Csengeri Attila, Sasvári Sándor, Szomor György, Beleznay Endre, Blaskó Balázs, Dévényi Ildikó, Füredi Nikolett, Kelemen Csaba és Iván Ildikó főszereplésével. Vasárnap a hatvan éves Magyar Állami Népi Együttes jubileumi műsorát láthatják az érdeklődők.

Az esti nagyrendezvényekkel párhuzamosan a Széchenyi téren folynak az események. A várható nagy melegre való tekintettel a programok délelőtt, illetve este 6-tól éjfélig zajlanak majd.

Kocor Ágnes programszervező elmondta, a térre igazi törökös hangulatot varázsolnak. A délelőtt a gyerekeké, bábszínházi előadásokkal, játszóházakkal. Lesznek zenei koncertek, vásár, és a török ízeket is megkóstolhatjuk. Sarkadi Mónika a Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója hozzátette, szombaton 10.00 és 17.00 órakor is látványos menetet láthatnak a belvárosi járókelők. A török felvonulás a Megyeháza elől indul, és a belvárosi utcákon érkezik a térre.

Kszel Attila a színház közreműködéséről beszélt. Mint mondta, a kilátogatók humoros utcaszínházi produkciókat láthatnak, végvári vurstliban szórakozhatnak, de a középkori börtönbe is ellátogathatnak. A három nap során folytatásos színházi előadásban elevenedik meg a vaskakas legenda.

Gyarmathy Orsolya nemzetközi referens kifejtette, az Európai Unió „Európa a polgárokért program – testvérvárosi találkozó” pályázata révén az idén is megrendezik a Testvérvárosok Utcáját a Széchenyi téren, ahol Brassó, Erfurt, Kuopio, Ingolstadt és Poznan standjait látogathatjuk meg. A testvérvárosok a színpadon is bemutatkoznak egy-egy harminc perces produkcióval.